Gradnja prve faze Magnine naložbe v Hočah gre h koncu. Stekli so postopki za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, januarja pa naj bi zagnali poskusno proizvodnjo. Medtem bo na Madžarskem BMW izvedel še več kot 10-krat dražji projekt.

Avstrijsko-kanadska multinacionalka naj bi poskusni zagon lakirnice zagnala januarja, redna proizvodnja pa naj bi v Hočah stekla prihajajočo pomlad. Za lakirnico, ki bo zaposlovala 404 ljudi, zdaj teče postopek za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja.

Podobno kot pri okoljevarstvenemu soglasju, se tudi pri dovoljenju pričakuje trd boj Magne, da bi s strani Agencije RS za okolje pridobila potrebno dovoljenje.

Koliko je vredna naložba Magne?

Pri sami naložbi Magne je zanimivo, da vrednost projekta ni prvotno omenjenih 146,4 milijona evrov, kot jih je večkrat napovedala prejšnja vlada. S podpispom pogodbe za finančno spodbudo države Magni v višini 18,61 milijona evrov se je namreč vrednost Magninega projekta »pocenila« kar za 61 milijonov evrov.

Vrednost naložbe v lakirnico znaša 85 milijonov evrov. Prva faza lakirnice bo prinesla 404 zaposlitev, a to število mora Magna sodeč po pogodbi o finančni spodbudi, ki so jo pridobili pri Dnevniku, doseči najkasneje oktobra 2022

V drugi fazi proizvodnja avtomobilov in dodatnih 1500 zaposlitev

Magna se je sicer zavezala, da bo njihova investicija vredna več kot 100 milijonov evrov, a šele ob morebitni širitvi ter dodatnih zaposlitvah. V avtomobilskem gigantu so sicer že zaprosili za okoljevarstveno soglasje za drugo fazo projekta, ki bi prinesla 1500 dodatnih zaposlitev.

Druga faza projekta predvideva obrat za izdelavo karoserij in sestavljalnico vozil. To pomeni, da bi v hoški Magni že v drugi fazi v vzpostavili proizvodnjo avtomobilov.

Sodeč po vlogi za okoljevarstveno soglasje pa bi se v avtomobilskem obratu delalo v treh 7,5-urnih izmenah. Na uro bi v Magnini proizvodnji izdelali 24 karoserij. Od tega 12 iz jeklene in 12 iz aluminijeve pločevine. To skupno znese 126.900 proizvedenih karoserij na leto v Magni v Hočah. Delavci bi bili v proizvodnji avtomobilov za vikende prosti, saj naj bi se delalo le od ponedeljka do petka.

Ob proizvodnji karoserij bi v Magni izdelovali tudi avtomobilska vrata, pokrove motorjev, vrata prtljažnikov in manjše pokrove, ki so del karoserije, je še razvidno iz vloge za okoljevarstveno soglasje za drugi del faze. Ob vsem tem bodo ob tovarni postavili še testni poligon in analitični center za testiranje avtomobilov. V sklopu obrata bo stala tudi avtopralnica, izdelane avtomobile pa bodo odpošiljali po železniškem tiru.

BMW na Madžarsko kar milijardo evrov

Če je vrednost prve faze Magnine naložbe v Hočah ocenjena na 85 milijonov evrov, pa naj bi v prihodnjih letih pri naših vzhodnih sosedih nemški avtomobilski velikan BMW poskrbel za več kot 10-krat višjo naložbo.

Predstavniki BMW so namreč v teh dneh z madžarsko vlado sklenili dogovor o državni podpori pri gradnji tovarne v Debrecenu, celotna naložba pa je vredna kar milijardo evrov.

Po besedah madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta naj bi 12. oktobra podpisali pogodbo, ko bodo predstavili točen znesek financiranja ter podrobnosti BMW-jeve investicije na vzhod Madžarske. V tovarni naj bi letno izdelali 150.000 konvencionalnih in električnih vozil, ob začetku proizvodnje pa naj bi delo dobilo več kot 1000 ljudi.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

krmača (nepreverjen)

Pa to je za dunajske konjušare dovolj !

Starejše novice