Zaradi pomanjkanja naročil se delavci že več mesecev vozijo na delo v Avstrijo. Magna širitve tovarne uradno ne komentira, a resnost njene namere potrjuje dejstvo, da je zgolj za arheološka izkopavanja že odštela pol milijona evrov.

V bližini Magne pri Hočah sicer že brnijo gradbeni stroji, a ti za zdaj popravljajo cesto in pomagajo pri arheoloških izkopavanjih za morebitno širitev. 

Občina Hoče - Slivnica je s potrditvijo spremembe občinskega prostorskega načrta opravila enega izmed zadnjih korakov pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja.

»Investitor lahko na osnovi tega, ko dobi druga dovoljenja, poda vlogo za gradbeno dovoljenje in potem lahko začne z drugo fazo. Tako, da mislim, da je vse to eden izmed večjih korakov napram širitvi,« je prepričan hoški župan Marko Soršak.

Ob novi karosernici in sestavljalnicah tudi testna steza

Po širitvi v Hočah novih avtov ne bi le lakirali, saj želi Magna zgraditi še karosernico, dve sestavljalnici, servisne objekte in celo testno stezo.

Vsekakor velikopotezni načrti glede na to, da zaradi pomanjkanja naročil lakirnica že nekaj mesecev ne obratuje. Okoli 130 zaposlenih je bilo napoteno na delo v Avstrijo, v hoško tovarno pa še dela okoli 40 ljudi.

Nočnega dela v Avstriji nekateri enostavno niso več zmogli in raje dali odpoved

Vzrok za pomanjkanje naročil v hoški lakirnici naj bi bil predvsem brexit, saj so tu lakirali izključno vozila znamke Jaguar.

Po večmesečnem čakanju na delo je bila večina delavcev v proizvodnji vesela, da so jih ponovno pozvali na delo, pa čeprav v Avstrijo.

»Za večino napotenih pa težavo predstavlja to, da ves čas delajo ponoči in to že zdaj traja osem, devet mesecev,« pravi Gvido Novak, ki s Konfederacijo slovenskih sindikatov zastopa zaposlene v Magni.

Nekaj delavcev napornega nočnega ritma ni zdržalo in so dali odpoved aneksa o napotitvi v Avstrijo, čeprav so zdaj brez dela.

Pol milijona evrov za arheološka izkopavanja, odločitev za gradnjo le ob zadostnem številu naročil

Vodstvo Magne zaustavitev delovanja lakirnice in spremembe prostorskega načrta ni želelo podrobneje komentirati. Kot nam je vendarle uspelo izvedeti, bodo o širitvi odločali šele po pridobitvi gradbenega dovoljenja, glavni kriterij pa bodo potrjena naročila.

Magna očitno verjame v oživitev avtomobilske industrije, saj je zgolj za arheološka izkopavanja odštela več kot pol milijona evrov.

»Magna kot ponudnik sestavljanja avtomobila potrebuje prej gradbeno dovoljenje preden zaključi kakršnekoli dogovore, vsaj po mojem mnenju, s klienti. Tako, da ko bo enkrat gradbeno, to odpre pot za naprej,« pravi župan Soršak.

Marko Soršak, župan občine Hoče - Slivnica

Hoče še vedno v igri za proizvodnjo avtov Fisker

Magna je lanskega oktobra sklenila dogovor z ameriško družbo Fisker za proizvodnjo njihovega električnega avtomobila, njegovo proizvodnjo naj bi po neuradnih informacijah načrtovala prav v Gradcu in Hočah.

»Prepričan sem, da se bo število zaposlenih povečalo tako, kot je tudi zapisano v pogodbi z državo. Vprašanje pa je kateri avtomobili se bodo delali, ampak to delavcem nekako sploh ni pomembno,« je prepričan sindikalist Gvido Novak.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice