Ministrstvo za okolje je zavrnilo pritožbo Združenja ROVO zoper okoljevarstveno dovoljenje Magni. A to še ne pomeni, da se proizvodnja v lakirnici lahko prične. Gorazd Marinček medtem prejema številne grožnje.

Ministrstvo je ob zavrnitvi pritožbe zavrnilo tudi zahtevo za izrek ničnosti okoljevarstvenega dovoljenja. Dovoljenje je je s tem dokončno, ne pa pravnomočno, izpostavljajo na ministrstvu. Magna tako prihodnji teden še ne more pričeti s proizvodnjo v lakirnici, kjer dela 200 ljudi.

Zahtevajo dopolnitev zakona o Magni: »Vse je možno storiti v 30 dneh«

V 30-dnevnem roku lahko Rovo vloži pritožbo še na upravno sodišče, kar se bo tudi zgodilo, v kolikor država ne bo upoštevala zahteve, ki jo je v imenu okoljevarstvenega društva podal Gorazd Marinček.

»Predlagali smo, da občina in ministrstvo sprožita zakonodajni postopek za dopolnitev zakona o Magni, ki bi dovolil ta obrat na vodovarstvenem območju. S tem bi odpadle vse podlage za kakršno koli pritožbo in upravni spor,« za Mariborinfo pojasnjuje Marinček.

Ta je vodjo poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča pozval, naj na pogovor o Magni z ministroma iz njihove stranke povabijo tudi njega. Po njegovih besedah je namreč v 30-dnevnem roku na marčevsko sejo državnega zbora možno spraviti dopolnitev omenjenega zakona, s čimer bi bilo vse nared za začetek proizvodnje v obratu Magne.

Številne grožnje Marinčku, vključena tudi policija

Zaradi zamude pri predvidenem začetku proizvodnje v Magni in negotovosti med delavci, o kateri so včeraj govorili trije zaposleni, je Marinček deležen številnih groženj. Tako je bilo že v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja dobro leto in pol nazaj, ko je moral zaprositi celo za policijsko varstvo.

»Včeraj in danes sem po facebooku prejel številne grožnje s fizičnim nasiljem. Pišejo mi, da bo organiziran avtobus, da pridejo k meni domov. Grožnje sem že naznanil policiji,« še razkriva Marinček za Mariborinfo.

Hudi pritiski in poskusi podkupovanja

Poleg groženj so po Marinčkovih besedah on in drugi člani društva Rovo v zadnjih tednih deležni številnih pritiskov. Tako on kot predsednik združenja naj bi v minulih dneh prejela več ponudb o financiranju programa društva, čigar letni stroški znašajo okrog 30.000 evrov.

»Rekli so nam, da nam bodo več let financirali programe društva,« pravi okoljevarstvenik in dodaja, da je bilo govora o vsaj triletnem financiranju, kar bi zneslo okoli 90 tisočakov.

Marinček sam naj bi ponudbe dobil od od enega strankarskega in dveh poslovnih kolegov. »Dva sta osebno prišla na dom in sta mi povedala, da jima je to naročil nekdo iz Pristopa. Domnevno je torej do teh poskusov prišlo po Pristopovem nareku,« še razkriva.

Pristop zavrača očitke

Za odziv na očitke smo se v uredništvu Mariborinfo že včeraj obrnili na agencijo Pristop, ki za Magno opravlja odnose z javnostjo.

»Ne Pristop ne naš partner nista ponujala niti obljubljala finančnih ali drugih nagrad v zameno za konstruktivnejši odnos društva Rovo. Takšna poslovna praksa je nesprejemljiva, tako kot je nesprejemljivo vsebinsko neutemeljeno oviranje gospodarskega razvoja regije, ki takšen razvoj izrazito potrebuje,« so pojasnili za Mariborinfo, ob tem pa dodali da gre za poskuse škodovanja njihovi družbi.

Marinček: Magna si je za zamudo kriva sama

Ob tem Marinček poudarja, da v društvu Rovo delajo skladno z zakonom, Magna pa si je za časovno stisko kriva sama. »Po pogodbi, ki so jo podpisali hoški župan Marko Soršak, minister Zdravko Počivalšek in štirje direktorji Magne, bi Magna morala do 24. aprila 2018 dostaviti vso dokumentacijo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Dostavili so jo konec julija. To je skoraj štiri mesece zamude. Zdaj smo pa za zamudo krivi mi,« pripoveduje.

Prav tako ne more verjeti, da si Magna eno ali trimesečne zamude pri začetku proizvodnje ne bi morala privoščiti s finančnega vidika. »Dobili so 18,6 milijonov evrov iz državnega proračuna. Ne mi reči, da ne morejo za 200 delavcev iz tega naslova za tri mesece zagotoviti plače, če se situacija slučajno ne bi rešila,« še pravi Marinček in izpostavlja upanje, da bo v roku enega meseca vse urejeno.

»Z naše strani ni nobenega problema. Vse se da rešiti v tem 30-dnevnem roku za pritožbe,« je jasen in cilja na dopolnitev zakona o Magni, kateremu pa nekateri vpleteni niso najbolj naklonjeni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice