Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti volitev predsednika republike, lahko svoj glas na predsedniških volitvah oddajo na predčasnem glasovanju. To bo potekalo tudi na Ptuju, mi pa smo preverili, kje v mestu lahko predčasno glasujete.

Volivci lahko začenši z današnjim dnem z odprtjem predčasnih volišč svoj glas namenijo enemu izmed sedmerice kandidatov, ki se potegujejo za najvišjo funkcijo v državi.

V boj za predsednika države so se tako podali Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Predčasno glasovanje na predsedniških volitvah bo poteklo na 96 voliščih po Sloveniji, in sicer od danes do četrtka, vsak dan med 7. in 19. uro.

Prijava na predčasno glasovanje ni potrebna, volivec pa s seboj na volišču potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. 

Predčasno glasovanje izven okraja stalnega prebivališča ni mogoče, poteka pa na sedežih volišč za predčasno glasovanje, ki so jih v posameznih okrajih določile okrajne volilne komisije.

Kje na Ptuju predčasno glasovati?

Če se boste na Ptuju odpravili na predčasno glasovanje, lahko to storite na volišču, ki se nahaja Upravni enoti Ptuj.

Tam lahko predčasno zraven Ptujčanov glasujejo tudi občani Destrnika, Dornave, Gorišnice, Juršincev, Markovcev, Svetega Andraža v Slovenskih goricah, Trnovske vasi, Hajdine, Cirkulan, Kidričevega, Majšperka, Podlehnika, Vidma, Zavrča in Žetal.

Na Ptuju lahko v nedeljo glasujete na omnia volišču

Prav tako se jutri, 19. oktobra, izteče rok, do katerega morajo volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju oziroma tako imenovanem volišču »omnia«, to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. 

Isti rok velja za volivce, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti Državni volilni komisiji. Prav tako do srede morajo volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, okrajni volilni komisiji sporočiti, da želijo glasovati na svojem domu.

V nedeljo bo tako v državi odprtih tudi 88 volišč omnia, ki so namenjena glasovanju izseljencev, ki bodo na dan glasovanja v Sloveniji, in tistim, ki bodo v nedeljo zunaj okraja stalnega prebivališča.

Če boste v nedeljo glasovali na omnia volišču na Ptuju, lahko to prav tako opravite na Upravni enoti Ptuj, ki se nahaja na Slomškovi ulici 10.

Starejše novice