Slika je simbolična (foto: Bobo).
Po spremenjenem protokolu do PCR testiranja brez pozitivnega hitrega testa le še rizične skupine.

Ob strmem naraščanju koronavirusnih okužb je ministrstvo za zdravje spremenilo protokol za PCR testiranje.

To bo, razen za rizične skupine, od srede namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta, je povedal državni sekretar Franc Vindišar. Samoplačniški PCR testi bodo tako morda možni le pri zasebnikih.

Na PCR testiranje s fotografijo testa ali testom

Za osebe brez simptomov je po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo.

V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR testiranje, ob tem pa morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na testirno točko, in osebni dokument.

To so nova pravila

Osebe z znaki respiratorne okužbe pa novi protokol testiranja deli na dve skupini.

V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ter otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR testiranje.

Ostali simptomatski bolniki bodo najprej morali opravili hitri testi ali se bodo samotestirali. V primeru pozitivnega izvida se po že uveljavljenem protokolu na PCR testiranju oglasijo s pozitivnim izvidom hitrega antigenskega testa ali samotesta.

Kaj sledi, če imate simptome, a je hitri test negativen?

Če je izvid hitrega testa pri osebi z znaki respiratorne okužbe negativen, se mora posameznik kljub temu samoizolirati in v izolaciji ostati do tri dni, v tem primeru lahko koristi bolniški stalež. Če se težave po treh dneh nadaljujejo, o tem obvesti zdravnika, ki ga naroči na PCR testiranje.

V primeru pozitivnega izvida se je treba izolirati za deset dni, oseba pa dobi tudi veljavno kodo QR za digitalno covidno potrdilo, s katerim dokazuje svojo prebolelost.

Če pa težave v tem času, torej treh dneh, izzvenijo, lahko po besedah Vindišarja rečemo, da posameznik ni okužen z novim koronavirusom, tako kot tudi v primeru negativnega izvida PCR testa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice