Vlada je na današnji dopisni seji sprejela več odlokov z ukrepi za zajezitev epidemije covid-19.

V prvih dneh januarja se odpirajo šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Tudi v prihodnje so še prepovedani športna rekreacija in treningi, a z nekaj izjemami za vrhunske športnike. Vožnja z žičniškimi napravam oziroma smučanje je s 1. 1. 2021 dovoljeno osebam, ki predložijo negativni test na covid-19. 

Smučišča se jutri odpirajo

Vlada je določila tudi nove izjeme za prehod meje brez testa PCR in karantene, na petih mejnih prehodih tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Podaljšala je ukrepe o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ter izdala Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2.

Tako bo vožnja z žičniškimi napravam oziroma smučanje  s 1. januarjem 2021 dovoljeno osebam, ki predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Kot so sporočili z vlade, se s predlaganimi spremembami v novem gradivu omogoča upravljavcem žičniških naprav, da v kolikor pogoja iz zagotavljanja hitrega testiranja ne morejo izpolniti iz objektivnih razlogov, da uporabo žičniških naprav in njim pripadajočih prog od 1. januarja 2021 dovolijo le osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Šport še naprej le vrhunski

Vlada je sprejela tudi Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Z njim se zaradi razglašene epidemije zameji izvajanje športnih programov opredeljenih v Zakonu o športu.

Prepove se vsa športna rekreacija in proces športne vadbe – trening. Izjeme so vrhunski in perspektivni športniki, registrirani športniki v mlajših starostnih kategorijah in poklicnim športnikom. V kolektivnih športih so še naprej dovoljena tekmovanja v najvišjem kakovostnem rangu (kot denimo Prva liga Telekom Slovenije).

Odlok začne veljati 4. januarja 2021 in velja sedem dni, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

Brez karantene z negativnim hitrim antigenskim testom

Po novem se uvaja testiranje s hitrim antigenskim testom na določenih mejnih prehodih. Če oseba, ki prihaja iz rdeče države in vstopa na zunanji schengenski meji, ob vstopu pa ne predloži negativnega testa PCR ali ne sodi v nobeno od 12 izjem, sme vstopiti le na mejnem prehodu, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrim antigenskim testom, so sporočili z vlade.

Ti mejni prehodi so:

  • Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana,
  • mejni prehod Obrežje,
  • mejni prehod Gruškovje,
  • mejni prehod Metlika,
  • mejni prehod Središče ob Dravi,
  • mejni prehod Jelšane.

Osebi, ki opravi testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen, se dovoli vstop brez napotitve v karanteno na domu. Osebi, ki testiranja s hitrim antigenskim testom ne opravi ali je rezultat testiranja pozitiven, se vstop zavrne, če je državljan tretje države na nenujnem potovanju. Ostalim osebam, katerih rezultat testiranja je pozitiven ali se ne želijo testirati, se vstop dovoli in se jih napoti v karanteno na domu, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Gibanje do 11. januarja omejeno

Ob tem je vlada še podaljšala ukrepe o začasni omejitvi gibanja in zbiranja do 11. januarja 2021. To pomeni, da je še naprej z določenimi izjemami prepovedano prehajanje med občinami, gibanje v nočnem času ter zbiranje ljudi na javnih krajih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice