Vlada je odločila, da se s prihodnjim torkom v osnovne šole in zavode vračajo otroci s posebnimi potrebami. Pri tem pa je že pripravila okvirni načrt vračanja še preostalih otrok in mladostnikov.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pediater Denis Baš in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V Sloveniji smo v zadnjem dnevu, 29. decembra, opravili 14.383 testiranj na koronavirus in potrdili 2412 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov tokrat 16,8-odstoten.

Dodati je potrebno, da je bilo opravljeni 6011 PCR testov, s katerimi so potrdili 1815 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 30,2 odstotka. Opravili pa so tudi 8372 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili v 597 primerih, pozitivnih je bilo 7,1 odstotka testiranih.

Silvestrovo in novo leto prinašata določene sprostitve

Včeraj pozno popoldne je potekala seja vlade v ožjem covid-19 formatu, ki je bila namenjena seznanitvi vlade o trenutnih epidemioloških razmerah in trendih pri nas in v Evropi.

Večji del seje so člani vlade namenili razpravi o možnostih in pogojih za morebitno odpiranje šol in veljavnosti trenutnih ukrepov v času novoletnih praznikov in v začetku leta. 

»Žal, trenutna epidemiološka slika še ne omogoča sproščanja ukrepov,« poudarja Kacin. Je pa vlada včeraj sklenila oziroma potrdila, da bo ob prihodu v novo leto, kot je veljalo za božič, sprostila gibanje v državi.

Tako danes od 12. ure dalje, pa do 20. ure jutri, gibanje ni omejeno na občine, druženje pa je omogočeno največ šestim odraslim osebam iz dveh gospodinjstev. Še vedno pa ostaja omejitev gibanja ponoči. »Vlada vse poziva, da sprostitve ne izkorišča v lastno škodo,« dodaja Kacin.

Prvi v šole odhajajo otroci s posebnimi potrebami

V zadnjih dneh je bilo veliko pričakovanj okoli tega, ali se bodo po novem letu šolarji lahko vrnili v šolske klopi. Pri čemer ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec poudarja, da se zaveda, da je dva meseca brez šole in vrtca odločno preveč.

»Čutim in vem, da vas je veliko v tem zadnjem obdobju jeznih, da iščete krivce. Če ste jezni name, vam priznam, da sem jezna tudi sama. Jezna, da smo nemočni. Jezna, ker se je v družbi skrhalo zaupanje. Jezna, ker ob neštetih prebedenih nočeh ni rezultatov. Verjemite mi, da mi ni vseeno,« pravi Kustečeva.

Vlada je s strokovno svetovalno skupino včeraj opravila celovito oceno epidemiološke slike v državi, ki ne kaže izboljšanja. Tako bodo prihodnji teden, 5. januarja, v šolske klopi sedli samo učenci osnovnih šol s posebnimi potrebami in zavodov. Že dan pred tem bodo potekala testiranja njihovih učiteljev in zaposlenih, da bodo ti zanesljivo varni in se bodo lahko vrnili v šole in zavode.

Splošna epidemiološka situacija pa v tem trenutku ne omogoča množične vrnitve ostalih, še dodaja Kustečeva, pri čemer upa, da bi se lahko učenci prve triade v šole vračali z 11. januarjem. V tednu 11. januarja bi se lahko v šole vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, seveda ob ugodni epidemiološki sliki.

Pred vrnitvijo v šole in vrtce se bo prav tako testiralo vse učitelje in zaposlene v vrtcih, pri čemer testiranje otrok zaenkrat ni predvideno in bo podvrženo željam staršev.

Večmesečno zaprtje šol najeda zdravje otrok in mladostnikov

Pediater Denis Baš, pravi, da je bilo zapiranje šol nujen izhod v sili, pri čemer poudarja, da je večmesečno šolanje na daljavo poslabšalo zdravstveno stanje nekaterih otrok in mladostnikov.

Pediatri so tako v tem času zaznali več težav, predvsem na področju spanja, pa tudi čustvene težave in težave z motivacijo. Pojavljajo se tudi samopoškodovalna vedenja in motnje hranjena.

Pri tem še dodaja, da se pediatri zavedajo, da prehitro odpiranje šol omogoča večje verjetnosti za širjenje okužb in še večje število obolelih. Kot pravi Baš, bi morali biti zato odrasli zgled otrokom, da pokažejo in se trudijo v največji meri upoštevati zaščitne ukrepe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice