Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec si je danes ogledala vinograde, polja in gozdove, ki jih je močno poškodovalo nedeljsko hudo neurje. Največ škode so utrpeli vinogradi, saj je poškodovanih za več kot 500 hektarjev vinskih trt.

Hudo neurje je poškodovalo več kot polovico 600 hektarjev velikega posestva Puklavec Family Wines, največje slovenske vinske kleti. "Mi smo količinsko ob polovico letošnjega pridelka. Tista še večja skrb pa je potem kakovost pridelka," pravi direktor Puklavec Family Wines Mitja Herga. Kvaliteto bo namreč močno poslabšala gniloba, ki je že zajela grozdje. 

Ni jim težava pridno delati celo leto, a v takšnih trenutkih pričakujejo pomoč

Manjši vinogradniki so kmetijsko ministrico ob obisku opozorili, da so zaradi izpada prihodkov v času korona krize, prekinili zavarovanja proti neurju in toči. Tako bodo ostali brez odškodnin. "Nam ni problem celo leto pridno delati, to počnemo z veseljem, kljub vsem okoliščinam. Zdaj v takšnem trenutku pa bi potrebovali neko pomoč," je ministrici povedal vinogradnik Vinko Ratek.

Ministrica med vožnjo ni videla vinograda, ki ne bi bil poškodovan

Ministrica ni oporekala, da je pomoč vinogradnikom potrebna, saj se je na lastne oči prepričala, kako poškodovani so vinogradi v njenih domačih krajih.

"Celo pot vožnje do te lokacije, kjer smo se zaustavili, v bistvu ni nobenega vinograda, ki ne bi bil poškodovan."

Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Neurje zajelo 500 hektarjev vinogradov, nekatere uničilo v celoti

Najhuje je prav na območju Ormoža, kjer so kmetijski svetovalci že opravili grobe ocene. "Neurje je poškodovalo okoli 500 hektarjev vinogradov, škoda po naših ocenah pa se giba od trideset do devetdeset, na takšnih mikrolokacijah pa tudi do sto odstotkov," je povedal direktor KGZ Ptuj Andrej Rebernišek. Ob tem je prizadetih še 200 hektarjev njiv in 20 hektarjev sadovnjakov

Uničenih vsaj 8000 kubičnih metrov lesa

Gozdarji so za ponazoritev smeri vetra pripravili zemljevid s potjo ujme, ki se je pričela pri Veliki Nedelji in nadaljevala proti severovzhodu preko Pavlovskega vrha in Brbrovnika proti Hermancem. Vrtinčasti vetri so tudi debelejša drevesa prelomili na sredini debel. Uničenih je vsaj 8000 kubičnih metrov lesa. Padla drevesa pa predstavljajo dodatno grožnjo za gozd.

"Takšno drevo na tleh gozdarji pravimo, da je zibelka za razvoj podlubnikov. Ta smreka je oslabela, smreka je na tleh in če je kje podlubnik, se tukaj generacija namnoži."

Robert Režonja, generalni direktor Direktorata za gozdarstvo in lovstvo

Obljubila pomoč, a bo preverila kakšni evropski in državni ukrepi so sploh na voljo

Pristojni zato lastnike pozivajo naj čim prej pospravijo podrta drevesa. Ministrica je obljubila pomoč tako vinogradnikom kot lastnikom gozdov, a pri tem ni bila konkretna. "Zagotovo pa bomo preverili vse oblike tako teh evropskih ukrepov, kot tudi državne pomoči, da kmetom in vinogradnikom, se pravi vsem, ki so utrpeli škodo, tudi gozdarjem priskočimo na pomoč," je dejala Pivčeva.

Pred kakršnimi koli izplačili pa bodo potrebne uradne ocene škode. Z ocenami, ki jih na terenu že pripravljajo zavarovalniški cenilci, kmetje niso zadovoljni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice