Vir: arhiv Reseda
Podjetje pri Ptuju izdeluje najzahtevnejše vakuumske črpalke za vesoljske satelite. Reseda je eno izmed večjih proizvodenj v Markovcih, ukvarjajo se s proizvodnjo visoko tehnološko zahtevnih izdelkov.

Še eno podravsko podjetje se uspešno prebija in pridobiva najzahtevnejše posle na področju vesoljske industrije.

V podjetju Reseda v Markovcih pri Ptuju izdelujejo visoko kakovostne in kompleksne dele za lesno, vakuumsko, strojegradnjo in avtomobilsko industrijo.

Eno izmed bolj zanimivih industrij, s katerimi sodelujejo, je vsekakor vesoljska industrija

Proizvodnja visoko kakovostna, posegajo tudi po odličjih

»Leta 2014 ali 2015 je naš izdelek dobil glavno nagrado od ESA za najbolj zmogljivo vakuumsko črpalko takrat,« nam je dejal Damjan Habjanec, direktor podjetja Reseda.

»Izdelujemo dozirni ventil za helij. To je plin, ki ima najmanjše atome in zato je natančnost tega produkta zelo ozka. Ta se uporablja v vesoljskih satelitih in v simulatorjih na Zemlji,« dodaja Mitja Rožmarin, vodja razvoja in raziskav podjetja Reseda.

Hitro rastoče podjetje 

Podjetje v Markovcih je hitro rastoče. V letu 2021 so zaposlili kar 25 novih sodelavk in sodelavcev, sedaj ima podjetje 80 zaposlenih. 

V lanskem letu so imeli kar 78-odstotno rast prihodkov, glavna težava pa je pomankanje kadra.

Reseda izobražuje

Ker je kadra na trgu dela precej malo, v podjetju izvajajo izobraževanja, imajo tudi svojo učilnico in stroje namenjene praktičnemu delu učnega procesa. 

»Izobražujemo popolnoma vse zaposlene. Od same proizvodnje, proizvodnih delavcev, kasneje do programerjev, razvojnikov, konstrukterjev. Nudimo interna izobraževanja in eksterna izobraževanja,« pojasni Matej Bračič, vodja proizvodnje v podjetju Reseda.

Povprečna starost v podjetju je trenutno okrog 35 let. Njihov kader je precej mlad, prakso in izobraževanje nudijo študentom in dijakom, ki jih tudi zaposlijo. 

»Redno imamo med pet in deset študentov. Delno so to prakse, delno je to študentsko delo. Sodelujemo s Strojno šolo na Ptuju, s Fakulteto za strojništvo v Mariboru in tudi z drugimi fakultetami,« navede Bračič.

Reseda je izobraževalno podjetje, ki omogoča, da lahko tudi študentje in dijaki sodelujejo pri proizvodnji izdelkov, ki poletijo vse do vesolja. 

Komentarji (2)

123 (ni preverjeno)

Škoda, da niso povedali, da že 1 leto in pol delamo po 10 in 12 ur in še sobote.. Tega seveda nebodo povedali..

Advocat (ni preverjeno)

Direktor vsake pol leta drugi avto, hodi okoli po svetu in po dopustih, sploh več ne pozdravlja v hali, medtem ko mu delavci “sekajo” po 30-40 nadur mesečno, že več kot eno leto. Prijateljica dela tam in je zelo veliko delavcev nezadovoljnih in razmišljajo o menjavi službe.. Žalostno, tukaj pa se hvalijo kako dobro podjetje..

Starejše novice