Slika je simbolična.
Ministri iz vrst NSi so na današnji novinarski konferenci predstavili ključne načrte in projekte NSi do konca vladnega mandata.

Kot je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je ravno prestal interpelacijo, je zaradi epidemioloških razmer vladi ta teden predlagal podaljšanje nosilnih ukrepov za trg dela. Po njegovih besedah bo vlada o predlogu podaljšanja nekaterih ukrepov na področju trga dela predvidoma odločala prihodnji teden. Gre za čakanje na delo, univerzalni temeljni dohodek za samozaposlene in druge ukrepe v pomoč gospodarstvu in zaposlenim.

Ureditev oskrbe starejših, odziven trg dela in boljša družinska ter socialna politika

Zavod za zaposlovanje je sicer v letu dni od izbruha novega koronavirusa delodajalcem na podlagi interventne zakonodaje izplačal več kot 510 milijonov evrov različnih oblik pomoči. Ocenjujejo, da se je na ta račun ohranilo več kot 200.000 delovnih mest. V domeni finančne uprave pa je izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. 

Kot glavne tri prednostne naloge resorja, ki ga vodi, je Cigler Kralj izpostavil ureditev celovite oskrbe starejših, skrb za odziven trg dela in uveljavitev bolj razumljive, bolj življenjske in bolj pravične družinske in socialne politike.

Obenem je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ocenil, da 44 glasov proti interpelaciji na glasovanju ponoči daje podlago, da bodo lahko z ekipo nadaljevali zastavljene projekte in prednostne naloge na ministrstvu.

Na področju infrastrukture nadaljevanje velikih projektov

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je tudi za prihodnje napovedal nadaljevanje velikih projektov, med katerimi sta gradnja tretje razvojne osi in drugega tira. Glede slednjega pričakuje podpis pogodbe v aprilu in prvo lopato v začetku maja.

Spomnil je na pocenitev projekta za okoli 70 milijonov evrov po prenovi investicijskega programa in pojasnil, da je vlada sprejela poseben sklep, da se bo seznanila z vsemi morebitnimi aneksi za predložena nepredvidena dela, ki jih predloži izvajalec, in jih potrdila.

Vrtovec se je dotaknil tudi osnutka nacionalne strategije izstopa iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij, ki je v javni obravnavi. Pridobivanje električne energije bi lahko nadomestili z vetrnicami, sončno energijo in elektrarnami na srednji Savi, pa tudi z nuklearno energijo, meni Vrtovec, ki je naklonjen drugemu bloku nuklearne elektrarne.

Tonin za strukturne spremembe in debirokratizacijo

Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin pa je znova ocenil, da je bil vstop v vlado pred letom dni ob začetku epidemije covida-19 pravilna odločitev, v prihodnje pa je za NSi ključno, da se čim prej vrnemo v običajne ritme. Kot najhitrejšo in najlažjo pot k normalnosti vidi cepljenje proti covidu-19.

Z dosedanjimi protikoronskimi zakoni so sicer po njegovih besedah pomagali predvsem k ohranjanju delovnih mest, da se je kriza čim manj dotaknila ljudi, v prihodnje pa bodo potrebne spremembe, med katerimi je izpostavil debirokratizacijo.

Ta bo po njegovem mnenju slovenskemu gospodarstvu omogočila, da bo lahko zadihalo s polnimi pljuči. Pri tem v NSi podpirajo razvojno kapico in tudi dvig splošne dohodninske olajšave.

V naslednji fazi pa se bo treba po njegovih navedbah lotiti tudi strukturnih sprememb, med katerimi je omenil zdravstveni sistem, poroča STA.

Starejše novice