Imate tudi vi 'diplomatsko potovalno listino', ki jo izdaja Društvo za srečno življenje Belis? Pozor, ne gre za uradno potno listino!

V javnosti so se pojavile različne informacije, da lahko imetniki 'diplomatske potovalne listine', ki jo izdaja Društvo srečno življenje Belis, ob prehodu meje uveljavljajo izjemo ter ob prečkanju meje ne potrebujejo negativnega testa PCR in ne bodo napoteni v karanteno.

Policisti pojasnjujejo, da to ne drži. 

Drži, da je prehod državne meje brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost SARS-CoV-2 omogočen osebi z diplomatskim potnim listom.

Dokazila za uveljavitev te izjeme so veljaven diplomatski potni list ali European union laissez passer oziroma prepustnica Evropske unije, kadar gre za službeno pot, sporočajo iz policije.

Diplomatski potni list lahko izda le ministrstvo za zunanje zadeve

Komu se lahko izda diplomatski potni list, kakšen je obrazec diplomatskega potnega lista, kakšen je postopek za izdajo tega potnega lista in kakšne so ostale določbe v zvezi z diplomatskim potnim listom v Republiki Sloveniji, določa akon o potnih listinah državljanov Republike Slovenije skupaj s sprejetimi podzakonskimi akti. 

V skladu z nacionalno zakonodajo lahko diplomatski potni list v Republiki Sloveniji izda le Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Listine društva Belis niso uradne

V primeru listin, ki jih izdaja Društva za srečno življenje Belis, ne gre za uradne potne listine, izdane v skladu z nacionalno zakonodajo, zato kljub napisu na tej listini 'diplomatska potovalna listina' osebi, ki se z njo izkazuje, ne daje nobenih olajšav ali privilegijev, ki jih omogoča diplomatski potni list.

Prav tako s to listino ni mogoče opraviti prestopa meje - v ali iz Slovenije, ampak je to mogoče le z veljavno potno ali drugo ustrezno listino.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

blanka (nepreverjen)

Zakaj diplomati smejo prosto prestopati mejo, brez pcr testa...Kaj diplomati ne morejo prenašati virusa? In diplomatska imuniteta-vozi pijan, povozi človeka do smrti in ne odgovarja, ker ima diplomatsko imuniteto. Spomnimo se slovenske diplomatke-ki je vinjena povzročila prometno nesrečo s smrtnim izidom in ni šla v zapor. Tako, da diplomatsko imuniteto bi morali ukiniti. Vozi pijan, drogira se, sodeluje v orgijah in se sklicuje na diplomatsko imuniteto...Tako, da ti v društvu Belis naredijo manj škode kot mnogo diplomatov s svojo diplomatsko imuniteto.

Starejše novice