Društvo Belis svojim članom izdaja domnevne diplomatske potovalne listine, s katerimi lahko nemoteno prehajajo državno mejo. Mnogi so svoje uspešne podvige celo dokumentirali s posnetki.

Po spletu so zaokrožile objave uporabnikov, ki se ponašajo z imetništvom diplomatskih listin, s katerimi lahko brez težav prehajajo meje sosednjih držav. Gre za člane društva Belis, društva, ki prav vsem pridruženim članom obljublja diplomatske potne listine.

Sliši se čudovito, kajne? Sploh v času, ko je prehajanje meja zelo oteženo oziroma se lahko praviloma karanteni izognemo zgolj ob predložitvi negativnega testa, dokazila o cepljenju ali izpolnjevanju drugih strogih pogojev. 

Sosede uspeli pretentati

Da obmejne oblasti v Avstriji prepoznavajo tovrstne diplomatske listine kot legitimne, je dokumentiralo že več članov omenjenega društva.

Eden od njih je tako posnel svoj podvig na mejnem prehodu v Gornji Radgoni.

Avstrijski pripadnik varnostnih sil je samo za hipec pogledal člansko izkaznico v društvu in kos papirja ožigosan s pečatom društva Belis, na katerem na veliko piše »Diplomatska potovalna listina« in novopečenemu diplomatu dejal: »Tschüss!« 

Podvig z diplomatsko listino društva Belis je uspel tudi na hrvaški meji. Carinik je sicer nekoliko dlje preučeval domnevni dokument, a je vendarle brez ugovarjanja pustil potujoča 'diplomata' v svojo državo.

Kdo ima diplomatski potni list

Seveda, pa v resnici tovrstne listine, ki jih izdaja društvo Belis nimajo nobene veljave. Diplomatski potni list in službeni potni list izda lahko namreč le ministrstvo za zunanje zadeve. 

Kot je navedeno v zakonu o potnih listinah, se tako diplomatski potni list izda predsedniku države, poslancem v državnem zboru, evropskim poslancem, predsedniku državnega sveta, predsedniku in članom vlade, predsednikom ustavnega, vrhovnega in računskega sodišča, varuhu človekovih pravic, delavcem diplomatskih in konzularnih predstavništev ter misij v tujini, ki imajo diplomatske in konzularne nazive ter delavcem ministrstva za zunanje zadeve, ki opravljajo diplomatske in konzularne zadeve in imajo diplomatske nazive, vodjem državnih delegacij, osebam, ki po sklepu vlade odhajajo na delo v mednarodne organizacije kot funkcionarji diplomatskega ranga v teh organizacijah, diplomatskim kurirjem in določenim drugim osebam, če je to v interesu Republike Slovenije.

Izda se pa lahko tudi ožjim družinskim članom delavcev, ki opravljajo diplomatske in konzularne naloge za državo.

Službeni potni list pa se izda državnim svetnikom, delavcem ministrstva za zunanje zadeve in delavcem, zaposlenim v diplomatskih ali konzularnih predstavništvih Republike Slovenije v tujini, ki nimajo diplomatskega potnega lista. Službeni potni list se izda tudi članom državnih delegacij Republike Slovenije in delavcem drugih državnih organov, kadar službeno potujejo v tujino, ter določenim drugim osebam, če je to v interesu Republike Slovenije, podobno kot pri diplomatskem pa se lahko izda tudi ožjim družinskim članom teh delavcev.

Tako diplomatski kot službeni potni list se izdata zgolj za čas opravljanje nalog, veljavnost pa ne sme biti daljša od petih let. 

Logar še ni ugotovil interesa države?

uredbo so podrobneje še urejena merila za ugotavljanje interesa Republike Slovenije, na podlagi katerih se lahko izda diplomatski ali službeni potni list. Ugotavljanje interesa je v pristojnosti ministra za zunanje zadeve.

Nikjer ni moč zaslediti, da bi člani društva Belis bili med redkimi upravičenci do diplomatskega ali službenega potnega lista. Ravno tako na listinah ni zaznati podpisa ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja. 

Pravijo, da je Generalna policijska uprava poslala depešo

Predstavnik društva Belis Mihael Bellis, nam je sicer zatrdil, da so listine, ki jih izdaja društvo povsem veljavne in je z njimi moč prečkati mejo.

»Mi smo obvestili Generalno policijsko upravo, ki je tudi poslala depešo vsem obmejnim prehodom,« je pojasnil, ko smo ga poklicali z namero o včlanitvi v Društvo za srečno življenje Belis, ki naj bi bilo ustanovljeno »z namenom širjenja ideje srečnega življenja z brezpogojno ljubeznijo do popolnega življenja, da se pospeši medsebojno razumevanje in spoštovanje, da se ozavešča ljudi«. 

Po zagotovilih Bellisa, ob včlanitvi v društvo, kar je brezplačno, pridobite člansko izkaznico in diplomatsko listino za prehajanje meje, a da ne priporoča sklicevanja na diplomatsko imuniteto, če greste denimo na morje. V tem primeru je potrebno pojasniti organom na meji, da »greste poslovno, zaradi širjenja idej društva, potem je okej.«

Pestro ozadje ustanoviteljev društva

Kot smo ugotovili, je bil Bellis nekdanji župnik, rojen kot Miran Plohl, v zadnjem času pa je zelo aktiven na družbenih omrežjih kot nasprotnik epidemioloških ukrepov, cepljenja, testiranja in nasploh kot zanikovalec novega koronavirusa.

Pred več kot 15 leti so slovenski mediji poročali, da se je s svojo soprogo, takrat imenovano Ivico Plohl Dornik, moral zagovarjati na sodišču zaradi smrti desetmesečnega sina.

Soproga, ki zdaj sliši na ime Bellisai Aimanuela, je tudi zavedena kot edina zastopnica zloglasnega društva, ki izdaja domnevne diplomatske potovalne listine.

Kot predsednica društva se sicer predstavlja tudi Mateja Žlogar, ki je na listi Šiškove stranke Gibanje Zedinjena Slovenija kandidirala za poslanko na državnozborskih volitvah leta 2018.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Boris (nepreverjen)

Kaj pa zavajanje vlade in njenih bivših zapornikov, podkupljenih preizkovalcev in ostalih tatvin?

Tine (nepreverjen)

S kaksnimi dejanskimi razlogi, dokazi lahko pisete o drustvu Bellis kot o zloglasnem drustvu? Kdo ste vi, da lahko dajete to oznako?

Starejše novice