Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 17. januarja stala 41,28 evra, kar je najmanj doslej in za okoli 17 odstotkov manj od vrednosti na prvem popisu septembra lani.

Tudi na tokratnem popisu je bila vrednost najcenejše košarice v Lidlu, in sicer je znašala 39,06 evra. Sledili so Spar (39,43 evra), Hofer (39,79 evra), Mercator (42,44 evra), Tuš (42,66 evra) in Eurospin (44,28 evra).

Glede na pretekli popis se je povprečna vrednost najcenejše košarice znižala za kar 2,84 evra oziroma za skoraj šest odstotkov in pol, so izpostavili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Prav tako se je znižala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, ki na tokratnem popisu znaša nekaj več kot pet evrov. To nakazuje na približevanje najnižjih cen med posameznimi trgovci, so zapisali v sporočilu za javnost.

Posebnost tokratnega popisa je po navedbah ministrstva ta, da se je cena košarice povečala le pri enem trgovcu, pri ostalih petih pa se je znižala.

Košarica živil v desetem popisu najcenejša doslej

Glede na celotno obdobje spremljanja gibanja cen košarice 15 osnovnih živil, in sicer od 13. septembra lani do 17. januarja, je bila vrednost povprečne najcenejše košarice na tokratnem popisu najnižja, in sicer znaša 41,28 evra.

Analize desetega popisa razkrivajo, da so se v primerjavi z devetim popisom najbolj podražili žitni izdelki, in sicer testenine za skoraj šest odstotkov, moka za malo več kot štiri odstotke ter kruh za dobre tri odstotke in pol.

Opazno pa so se znižale cene svinjskega mesa, ki so padle za malo manj kot četrtino, ter cene govejega mesa, ki so se znižale za petino v primerjavi s prvim popisom.

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave se je glede na prejšnji popis pocenila za 1,28 evra in sedaj znaša 28,54 evra. S tem pa se je povečala tudi razlika med najcenejšo in najdražjo vrednostjo sadno zelenjavne košarice pri posameznih trgovcih, ki trenutno znaša kar 12,56 evra.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

ffra-ffra (nepreverjen)

Še malo in bodo cene prepolovljene !

Meri (nepreverjen)

Saj ne veste kaj pišete, pojdite rajši preverit v naštete trgovine! Pred eno uro v Mercatorjevi trgovini skoraj vse cene živil šle gor ...; od Gorenjke žlahtna temna čokolada (100 g) iz 1,19 EUR je danes že 1,89 EUR ... prekleta banda hudičeva, kje so inšpektorji??!!

Meri (nepreverjen)

Popolnoma enako se dogaja v Sparovih, Lidlovih, Hoferjevih trgovinah; ko so police prazne, naložijo trgovci novo robo in napišejo nove, višje cene; nekdo bi moral zaustaviti šerife teh trgovskih verig in jim "stopiti na prste"!!

Starejše novice