V vladi pozivajo svojce oskrbovancev v domovih za starejše, da jih vzamejo v domačo oskrbo.

Slovenska vojska bi na naših mejah sprostila preobremenjeno policijo, ki se mora še bolje osredotočati na izvajanje ukrepov.

Slovenija izgubi 33 milijonov evrov na dan

Po grobih ocenah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj vsak teden krize izgubimo 0,5 odstotka BDP, kar za Slovenijo pomeni 33 milijonov evrov na dan. Potrebno je biti maksimalno odločen, epidemijo premagati in rešiti čim prej, pravijo oblasti.

»Brez ukrepov bi umrlo veliko število ljudi. Bolezen bi se še bolj razširila. Zdravstvene kapacitete ne bi niti približno dohajale. Povečanje števila respiratorjev je nujno, a to ni rešitev epidemije in krize. Za prekuženje prebivalstva bi potrebovali več let. Škoda bi bila večja,« je na današnji novinarski konferenci povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

»Zaustavimo širjenje. To je v naši moči.«

Dokler bo število novo okuženih raslo, ne bomo uspešni, poudarja Kacin.

»Dokler bo vsak, ki je pozitiven, okužil vsaj eno novo osebo, se bo kriza poglabljala. Ko bo število novih okužb začelo padati, se bo stanje začelo izboljševati. Zaustavimo širjenje. To je v naši moči,« je opozoril.

Vsak preventivni ukrep šteje.

Države zaostrujejo ukrepe

V Belgiji z uporabo dronov nadzirajo gibanje prebivalcev. Švica izdeluje profil gibanja telefonskih uporabnikov in je napotila vojsko na meje. Evropska komisija razmišlja, da bi s pomočjo mobilnih telefonov sledila razvoju epidemije.

»Večina držav ima uvedene enake ukrepe omejitve gibanja kot Slovenija. Številne države s pomočjo vojske nadzirajo svoje meje,« dodaja Kacin.

Slovenija se je premaknila navzdol po lestvici držav Evropske unije po številu okužb na prebivalca. Zdaj smo na 14. mestu.

Stanovalci so v dobrih rokah

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enaka možnosti Mateja Ribič je svojcem oskrbovancev domov za ostarele sporočila.

»Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti v teh časih izredno težko. Naša prva skrb je, da so stanovalci v dobrih rokah in da jih zaščitimo,« je dejala.

Vzemite oskrbovance domov

V domovih za ostarele so sprejeli vrsto organizacijskih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb v domovih za starejše. Vsi domovi, ki nujno potrebujejo zaščitno opremo, jo tudi dobijo. Opreme ne dajejo na zalogo.

»Pozivamo svojce oskrbovancev v domovih za starejše, da jih vzamejo v domačo oskrbo. Zavedajte se, da se oskrbovanci pred koncem epidemije ne bodo smeli vrniti v dom,« pravi Ribičeva.

V sedmih ali osmih domovih je okužba potrjena. Največ okuženih stanovalcev je v domu v Šmarju pri Jelšah in v Metliki. Trenutno je v domovih za starejše okuženih 30 zdravstvenih delavcev in 137 stanovalcev.

Starejše novice