Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Vlada je zaradi slabšanja epidemiološke slike včeraj pozno zvečer razglasila epidemijo. Kot je na danšanji tiskovni konferenci pojasnil Kacin, so se za to obdobje odločili zato, ker gre za dva dvotedenska ciklusa, upajo, da se bo v tem času število dnevnih okužb zmanjšalo.

Kljub razglasitvi epidemije, se vlada ni odločila za aktiviranje dodatnih ukrepov - zapiranje trgovin, frizerskih in kozmetičnih salonov,omejitve javnega promete. Ocenili so namreč, da smo zadosti disciplinirani. 

Ne spreglejte! Od jutri omejitev gibanja

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da izjema glede prehajanja med oranžnimi in rdečimi regijami od jutri ne velja več.  “Ni več možnosti prehajanja med regijami,” je na današnji tiskovni konferenci dejal minister Hojs.

»Pomembna sprememba odloka je, da se lahko od jutri na prostem zbira maksimalno šest oseb na prostem. Edina izjema je vezana na družinske člane,« je še pojasnil še Hojs.

Zelo pomembno je, da so prepovedani vsi shodi, prireditve, verski obredi, poroke … Vse, kar je do zdaj bilo še mogoče v oranžnih regijah, od jutri nikjer več v Sloveniji dovoljeno. 

»Začasno se omejuje tudi gibanje v nočnem času. To pomeni, da od jutri od 21. ure zvečer pa do 6. ure zjutraj velja omejitev gibanja,« je jasen Hojs.

Kot pravi, izkušnje iz tujine kažejo, da je širjenje okužb posledica privatnega druženja v nočnem času. 

Kazni za gibanje med regijami in v nočnem času so relativno visoke, po besedah Hojsa znašajo med 400 in 4000 evri. 

Sprememba pri koriščenju bonov 

Glede prehajanja med regijami se obseg izjem zmanjša. Izjema koriščenja turističnih kapacitet, za katere je bila opravljena rezervacija do uveljavitve prejšnjega odloka, ne velja več. Veljavnost turističnih bonov bo vlada podaljšala.

Meje ostajajo odprte, a le za izjeme, ki so določene v odloku. Tranzit skozi Slovenijo v tujino je mogoč. Muzeji in galerije, tako kot trgovine, ostajajo odprti.

Kazni od 400 do 4000 evrov so lahko odrejene na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Naš namen ni kaznovanje, kar smo v preteklih dneh zgolj z opozarjanjem tudi dokazali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice