V teh dneh so številni Slovenci prejeli obvestila o podražitvi premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Podražitev bo tudi za več kot 6-odstotna.

Te dni je več kot milijon zavarovancev, ki imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni ali zavarovalnici Triglav, poleg položnice za mesečno plačilo zavarovalne premije, prejelo še dopis o zvišanju premije. Položnice z novimi, višjimi zneski, bodo zavarovanci, teh je skupno več kot 1.100.000 prejeli že v mesecu maju.

Premije višje tudi za več kot šest odstotkov

Premije so tako povišale vse tri zavarovalnice, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Najmanj je premijo povišala zavarovalnica Adriatic Slovenica, ki je to storila že konec lanskega leta, in sicer z 29,34 na 30,34 evra. Vzajemna, pri kateri je največ zavarovancev, bo premije povišala z 28,82 na 30,12 evra oziroma za 1,3 evra. Najbolj bo po žepu udarila zavarovalnica Triglav, ki bo premijo povišala za kar 1,8 evra oziroma nekaj več kot šest odstotkov. Zavarovanci zavarovalnice Triglav bodo tako namesto dosedanjih 28,99 evra po novem plačevali 30,79 evra.

Višina premij po podražitvi

- Triglav: 30,79 evra (doslej 28,99 evra)

- Adriatic Slovenica: 30,34 evra (do konca lanskega leta 29,34 evra)

- Vzajemna: 30,12 evra (doslej 28,82 evra)

Zavarovalnice krivijo ministrstvo

Zavarovalnice za podražitev krivijo ministrstvo za zdravje in pravijo, da je dvig premij več kot upravičen, saj so se povišale tudi cene zdravstvenih storitev. Zaradi višjih cen zdravstvenih storitev in pogostosti uveljavljanja teh, se je povečal tudi obseg plačil iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in doplačil k zdravstvenim storitvam, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. K višjim cenam zdravstvenih storitev je doprinesel tudi dvig plač v zdravstvu.

Ministrstvo ne vidi potrebe za podražitev

Ministrica Milojka Kolar Celarc na očitke zavarovalnic odgovarja, da zavarovalnice samo v letu 2016 za medsebojno prevzemanje zavarovancev porabile okrog osem milijonov evrov, hkrati pa opozarja na visoke obratovalne stroške zdravstvenih zavarovalnic, ki letno znašajo okoli 50 milijonov evrov.

Kdo se je izognil podražitvi?

Podražitev (zaenkrat) ne bo udarila po žepu vseh zavarovancev. Tisti, ki dopolnilnega zavarovanja ne plačujejo v mesečnih obrokih, temveč enkrat letno, so do naslednjega obračunskega obdobja zavarovani še po stari, nižji ceni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice