Državni svetnik in nekdanji mariborski župan Franc Kangler je pred dnevi napovedal protestni shod rumenih jopičev proti vladi Marjana Šarca pod geslom »Rešimo Slovenijo«. Zdaj se mu pridružuje tudi Sindikat delavcev migrantov Slovenije.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije sporoča, da popolnoma podpira protest, ki ga državni svetnik in nekdanji mariborski župan Franc Kangler napoveduje 10. oktobra v Ljubljani. Pod geslom »Rešimo Slovenijo« naj bi izrazili nezadovoljstvo nad trenutno okoljsko, varnostno, pravosodno in socialno politiko.

Kot pravijo v sindikatu delavcev migrantov, tudi sami že »predolgo občutijo ignoranco oblastnih sleparjev za življenje državljanov«. Delavcev zaposlenih v tujini je po nekaterih ocenah preko 30.000, v sindikatu pa upajo na čim večjo udeležbo.

Sindikat: Nabavili smo večje število rumenih jopičev

»V sindikatu smo v ta namen nabavili večje število rumenih jopičev, s katerimi bomo na protestu prisotni. Država in njeni organi delavcem, ki so zaposleni v tujini že lep čas greni življenje. Zaradi nepravičnega, protizakonitega plenjenja denarja tem delavcem, so se mnogi znašli v brezizhodnem položaju, nastale so tudi težke socialne stiske, medtem ko na naš račun uživajo privilegiranci,« so se na protest odzvali v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije.

»Slovenija je šolski primer sodelovanja politike in sodstva, ki že dolgo več ni nepristransko in neodvisno, je šolski primer izkoriščevanja oblasti in položajev, šolski primer korupcije in klientelizma, šolski primer moči in privilegija posameznikov, ki se v javnosti s tem še hvalijo ter šolski primer kraje državnega premoženja, ki se v Sloveniji odvija kar javno, na očeh vseh. Počasi bo tega dovolj! Ljudje moramo končno nekaj storiti, saj po ustavi oblast v državi pripada nam! Pričeli smo z zbiranjem prijav in organizacijo prevozov na protest«, še sporočajo.

Na protest ob sindikatu še civilne inciative in nekatere politične stranke

Spomnimo. Kangler kot razloge za protest proti vladi Marjana Šarca navaja neenakost pred zakonom, zmanjševanje okoljskih standardov v prid bogatim podjetjem in kljub ugodnim gospodarskim razmeram vse več revnih državljanov.

Na te težave je treba glasno opozoriti, je za Televizijo Slovenija dejal Kangler. »Mi bomo imeli rumene jopiče z napisom 'Rešimo Slovenijo',« je napovedal in ob tem na shod, ki bo potekal 10. oktobra na Prešernovem trgu, povabil tudi politike. »Z leve in desne naj pridejo in naj slišijo,« je dejal Kangler.

Doslej je udeležbo na protestu potrdilo 14 različnih civilnih iniciativ, ki že leta opozarjajo na številne težave v svojih občinah, protest pa podpirajo tudi v nekaterih političnih strankah.

»Da se zaščitijo ljudje na podeželju, ki jih ogrožajo zveri, da se zaščitijo Ljubljančani, ki jim je ogrožena pitna voda, da se na Moravškem koncu jasno pokaže, da je nesprejemljivo, da se dolino zasiplje s strupenimi odpadki,« je svoje razloge za podporo navedel predsednik stranke SLS Marjan Podobnik.

Na protestih rumenih jopičev v tujini so se sicer večkrat dogajali tudi izgredi, a Kangler zagotavlja: »Gospodu Šarcu sporočam, da naj ne pošilja agentov Sove za nami, ker mi ne rušimo ustavne ureditve.« Napovedal je, da bodo protesti potekali mirno, a hkrati opozoril, da ima vsakdo pravico do izražanja svojega mnenja. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice