Foto: Damjan Trafela
Ptujski mestni svetniki so se na današnji seji seznanili z osnutkom proračuna za naslednje leto, ki ga bo mestna uprava zdaj dala v javno razpravo.

Ptujski svetniki so sprejeli rebalans letošnjega proračuna, ki so ga iz marca letos potrjenih skoraj 33 milijonov evrov zaradi sprememb na prihodkovni in odhodkovni strani znižali na nekaj manj kot 30 milijonov evrov, poroča STA.

Kot je povedala ptujska županja Nuška Gajšek, so razlogi za spremembe povezani predvsem s 700.000 evrov nižjimi kapitalski prihodki zaradi manjšega izkupička od prodaje premoženja, za 2,7 milijona evrov pa bodo nižji tudi transferni prihodki, saj so zaradi poznega sprejema proračuna določene projekte morali preložiti na naslednje leto.

V skladu z danes potrjenim dokumentom so proračunske prihodke znižali na 27,2, odhodke pa na 28,8 milijona evrov. 

Kateri projekti bodo morali čakati?

Med projekti, ki bodo na denar morali počakati nekaj mesecev, je namakalni sistem Turnišče, del denarja za že izvajajočo obnovo tržnice in energetska prenova Osnovne šole Mladika, so pa po drugi strani med drugim 85.000 evrov namenili za odpravo najhujših posledic poletnega neurja. Ob tem rebalans predvideva dodatnih 184.000 evrov zadolževanja.

Z današnjo prvo obravnavo so svetniki potrdili tudi sklep o tem, da gre v enomesečno javno razpravo proračun za leto 2020. Tega so za zdaj zakoličili pri 33,2 milijona evrov, pri čemer je predvidenih 28,6 milijona evrov prihodkov in skoraj 32,2 milijona evrov odhodkov. Za pokritje luknje se nameravajo zadolžiti za skoraj 4,6 milijona evrov.

Med drugim predlog za načrtovane investicije predvideva tudi 2,5 milijona evrov državnega in 4,1 milijona evrov evropskega denarja. Med večjimi naložbami bo gradnja kanalizacije in bistveno več denarja za ceste, na vrsto pa bo prišla tudi obnova že omenjene osnovne šole.

Po dveh desetletjih čakanja so 400.000 evrov namenili za tretjo fazo prenove Slovenskogoriške ceste, še nekaj več je namenjenega za ureditev površin za pešce in kolesarje, dokončno bo potrebno plačati obnovljeno tržnico. Za spodbujanje stanovanjske gradnje bi prihodnje leto namenili dobrih 900.000 evrov.

Orešek meni, da je premalo denarja za šport in rekreacijo

Nobena svetniška skupine ni kategorično zavrnila predlaganega dokumenta, si pa želijo kakovostne razprave do dokončne potrditve. Še najbolj nezadovoljen je bil svetnik Liste za Ptuj Gorazd Orešek, ki je opazil, da nekaterih infrastrukturnih projektov, kot so kompleks Turnišče, Panorama, Ptujsko jezero in Ranca skoraj ni več omenjenih, premalo je po njegovem tudi denarja za šport in rekreacijo.

Nekatere dopolnitve pričakuje tudi vodja svoje liste Štefan Čelan, vodja prav tako liste z njegovim imenom Andrej Čuš pa je predlog ocenil kot korektno pripravljeno gradivo, vendar bi pričakoval nekaj več skupnih pogovorov pred sestavo dokumenta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice