Slika je simbolična.
Podravje je bilo v zadnjem mesecu priča močnim udarcem na področju gospodarstva. Brez dela bo ostalo stotine oseb.

V prvih mesecih tega leta smo že priča izrazitim krčenjem v podravskih in pomurskih podjetjih. Velik udarec za območje je bila najava zaprtja lakirnice Magne v Hočah, le nekaj dni nazaj so udarili z novico o zapiranju podjetja A&E Europe v Mariboru, usoda mariborske livarne še ni čisto znana, odpuščati je začelo tudi podjetje Wolford, ki v Pomurju zaposluje čez dvesto ljudi.

Za ptujsko območje je večji udarec prišel iz Kidričevega, saj Talum močno krči proizvodnjo in s tem tudi odpušča. 

Jožef Lenart je poslanec iz vrst skupine SDS, ki je nedavno opozoril na spregledanost območja Podravja in Pomurja. Kot je zapisal v poslanskem vprašanju, želi jasne odgovore - kako se bo s težavo spopadla vlada? 

Lenart: Vlada je obljubila, da naj bi nudili podporo

Lenart je svoje vprašanje naslovil na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca. 

Zakaj so se podjetja dejansko zaprla, je težko sklepati. Nekateri so mnenja, da temu botruje neodvisnost vlade, Lenart pa dopiše, da je dejstvo, da so nekatera podjetja, kot Talum, postala nekonkurenčna tudi zaradi energetske draginje. 

Lani junija se je prvič sestala delovna skupina vlade za blaženje energetske in prehranske draginje. To sestavljajo predsednik vlade Robert Golob, ki je na čelu skupine, poleg so še ministri za gospodarstvo, infrastrukturo, kmetijstvo, delo in finance. 

Vlada je takrat obljubila, da bodo s to delovno skupino nudili podporo tudi podjetjem. 

»Glede na to, da imamo v podravski regiji v zadnjem mesecu 340 odpuščanj delavcev ter da je pod vprašajem še dodatnih 359 delovnih mest v Mariborski livarni Maribor, ki je zaradi slabih naročil in milijonskih izgub v preteklih letih v hudih težavah, niste nudili ravno dobrega 'suporta',« je oster Lenart. 

Navaja, da se je brezposelnost v prvih dveh mesecih letošnjega leta povečala za en odstotek, ob realizaciji vseh odpuščanj, pa bi se v marcu ali začetku aprila lahko brezposelnost v Podravju zvišala za deset odstotnih točk. 

Kakšni bodo ukrepi za ohranitev delovnih mest? 

»Dejstvo je tudi, da je podravska regija še vedno izrazito industrijska in da izdeluje polizdelke za evropsko avtomobilsko industrijo, ki se ohlaja. Nemško gospodarstvo, od katerega imamo odvisen velik del izvoza, se tudi krči. Zato bo potrebno temeljito prevetriti vaše načrte, kako v tem delu države ohraniti zaposlenost,« je jasen poslanec Lenart.  

Zanima ga, kakšni so bili ukrepi naslovljenega ministrstva za ohranitev delovnih mest in zakaj ti na Štajerskem niso delovali. 

Povprašal je tudi, ali bo ministrstvo pod taktirko Mesca pristopilo k pomoči reševanja problema delavcev Magne, ki še niso dobili ustreznih odpravnin in nadomestila. 

Zanima ga tudi, ali vlada razume, kako bo zeleni prehod na električna vozila vplival na opustitev določenih dejavnosti, zanima ga, ali v vladi nameravajo podpreti energetsko intenzivna podjetja, da ne bo prišlo do novih zapiranj. 

»Kako kaže Mariborski livarni Maribor in ali imate omenjen problem pod kontrolo oziroma ali bodo tudi tam odpuščanja,« je še zadnje vprašanje poslanca Lenarta. 

Vlada ima trideset dni, da odgovori na vprašanja. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice