Slovenski ravnatelji ugotavljajo, da jim ministrstvo ne prisluhne. Se bodo junija zbrali na shodu?

V združenjih ravnateljev šol in vrtcev ter sindikatu, ki jih zastopa, opozarjajo na problematičen odnos ministrstva za izobraževanje, ki naj bi jih ignoriralo. Zato zdaj nameravajo nagovoriti neposredno premierja Marjana Šarca, če posluha med pristojnimi ne bo, pa razmišljajo tudi o shodu ravnateljev pred ministrstvom prihodnji mesec.

Na sestanku so predstavniki sindikata ter ravnateljev vrtcev, osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter dijaških domov predstavili svoja stališča. Kot je dejal predsednik Združenja osnovnih šol in glasbenih šol Gregor Pečan, odnos ministrstva dobro ponazarja dejstvo, da se sestanka kljub povabilu ni udeležil nihče z ministrstva. Meni pa tudi, da bodo v svojih zahtevah uspešni le, če bodo pokazali zadostno mero enotnosti.

Najbolje plačani učitelji bodo prehiteli najslabše plačane ravnatelje 

Med drugim opozarjajo na vprašanja, povezana s statusom ravnateljev. Pečan na primer ministrstvu očita, da jih obravnava kot funkcionarje, ko jim ustreza, sicer pa so zanje javni uslužbenci. Prav tako izpostavlja, da so plače ravnateljev in tudi pomočnikov ravnateljev glede na učitelje umeščene prenizko.

Z dogovorom dviga plač učiteljev konec leta 2018 bodo plače najbolje plačanih učiteljev presegle plače najslabše plačanih ravnateljev in presegle plače pomočnikov ravnateljev. Kot piše STA, so plače ravnateljev uvrščene od 47 do 53 plačnega razreda, medtem ko so plače pomočnikov še nižje, po novem pa bo v 47. plačnem razredu tudi učitelj razrednik-svetnik.

Predsednik Sindikata direktorjev in ravnateljev Anton Obreht svari, da se s 1. septembrom obeta nov krog anomalij. Plače ravnateljev trenutno urejajo z uredbo, na ministrstvu pa so sredi aprila poslali predlog za sklenitev kolektivne pogodbe za vodstvene poklice v vzgoji in izobraževanju, a v 15-dnevnem roku odgovora niso dobili, še dodaja Obreht. 

Po zadnjem sporočilu iz ministrstva, naj bi o tem odločala vlada. Njihov predlog predvideva umestitev ravnateljev v razponu od 52. do 57. plačnega razreda, pomočnikov ravnateljev pa v 49. plačni razred. 

Junija na shod?

Med obravnavanimi vprašanji, ki jih želijo dogovoriti z ministrstvom, so sicer še razreševanje in vračanje na delovno mesto po preteku mandata ter razlikovanje med ravnatelji malih in velikih šol. 

Ravnatelj male šole je namreč kljub povsem enakemu opisu del in nalog deležen za dobrih 20 odstotkov nižje plače. Ob tem predlagajo še ukinitev predpisane učne obveze in pozivajo k ureditvi delovnega časa učiteljev. 

Če posluha zanje ne bo, napovedujejo možnost zbora pred ministrstvom 17. junija, da bi tako sporočili svoje želje. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice