V postopku za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja Magni za lakirnico želijo sodelovati občina Miklavž, Zveza ekoloških gibanj Slovenije in ROVO. Slednji ostro nasprotujejo lakirnici, miklavško občino pa skrbi kanalizacija.

V sredo se je iztekla enomesečna javna razprava o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja Magni za njeno lakirnico, do petka pa je Agencija za okolje prejela omenjene tri vloge za vstop v postopek, so za STA povedali na Arsu. Mnenje in pripombe je državna agencija za okolje prejela tudi s strani Ekološke iniciative Rače, rok za oddajo vlog po pošti za vstop v postopek pa se izteka danes. 

Arso bo o upravičenosti vlagateljev odločal šele po izteku roka za oddajo vlog in bo v zvezi s tem izdal sklep. Takrat bodo vložene pripombe najprej posredovane investitorju, torej Magni, da se do njih opredeli. Ko bo znano, kdo vse je lahko upravičeno udeleženec v postopku bo razpisana ustna obravnava, tej pa bo sledil zaključni postopek o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja, so za STA še pojasnili na Arsu.

Magna potrebuje okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje svoje lakirnice, saj lahko ta povzroča onesnaženje večjega obsega, in sicer zza dejavnost površinske obdelave kovin in plastičnih materialov z uporabo elektrolitskih ali kemičnih postopkov in površinske obdelave snovi, predmetov ali izdelkov z uporabo organskih topil.

ROVO z Marinčkom ostro proti lakirnici

Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov (ROVO), za katerega bi kot stranski udeleženec sodeloval Gorazd Marinček, eden izmed najbolj glasnih že v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, v celoti prereka izdajo dovoljenja.

Njihov vstop v postopek utemeljujejo z zakonom o vodah, ki med drugim navaja, da je gradnja takšnega objekta in naprave na vodovarstvenem območju prepovedana. Ob tem opozarjajo, da je prepoved gradnje naprav za proizvodnjo, v katero so vključene nevarne snovi, absolutna in ne dopušča izjem. Prav tako je po njihovem mnenju nezakonita oktobra lani podpisana pogodba o izvedbi strateške investicije, saj naj bi bila v neskladju celo z zakonom o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica.

V ROVO od Arsa po poročanju STA zahtevajo, da zaradi nepravilne rabe materialnega prava in nepravilno ugotovljenega stanja zaradi nezakonitega občinskega prostorskega načrta po uradni načrti izvede revizijo izdaje okoljevarstvenega soglasja oziroma da ministrstvo za okolje in prostor odpravi po njihovih besedah nezakonite podzakonske akte.

Občino Miklavž skrbi kanalizacija in vplivi na podzemne vode

Občina Miklavž na Dravskem polju med svojimi pripombami opozarja predvsem na obremenjenost kanalizacijskega omrežja in v tej zvezi zahteva izvedbo vseh ukrepov, ki bodo omogočili njegovo varno delovanje. Po poročanju STA imajo pomisleke tudi zaradi nevarnosti vpliva na podzemne vode vodovarstvenega območja.
 

Miklavško občino skrbi še morebitna onesnaženost zraka, zato predlagajo stalni monitoring zraka tudi v njihovi občini. Ker naj bi Magna na streho objekta namestila tudi sončno elektrarno, predlagajo še dopolnitev požarnovarnostne študije.

Spomladi v Magni načrtovana redna proizvodnja

Gradnja prve faze Magnine naložbe gre sicer h koncu, saj želijo že januarja poskusno zagnati lakirnico, redno proizvodnjo pa spomladi 2019. Magna je sicer okoljevarstveno soglasje po številnih zapletih dobila septembra lani, za obratovanje svoje lakirnice pa sedaj potrebuje še okoljevarstveno dovoljenje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice