Foto: Mediaspeed
Gost današnje oddaje Dobro jutro na prvem programu Televizije Slovenije je bil notranji minister Aleš Hojs, ki je odgovarjal na vprašanja gledalcev. Med drugim tudi o ukinjanju omejitev prehajanja med regijami in dopustu na Hrvaškem.

Že konec tedna bi lahko pristojni odločali o tem, ali bodo odpravili omejitev prehajanja med regijami, je danes zjutraj poudaril notranji minister Aleš Hojs.

»Trenutno smo v položaju, da ko pogledate barve regij, ugotovite, da je nekje že povsem rumena, nekje rdeča, drugje so med oranžno in rdečo. Torej, precej pisana druščina barv. Zato se je strokovna komisija odločila, da en teden celotno državo obravnavamo kot rdečo in v tej fazi je zapovedana omejitev gibanja na regije,« je dejal Hojs.

A glede na »izjemen odziv državljanov, ki so sodelovali v 'lockdownu',« je po njegovem mnenju pričakovati, da bodo že konec tega tedna odločali, ali za prihajajoči teden omejitve med regijami ne bi bilo več, poroča Multimedijski center RTV Slovenija.

Bomo lahko letos sploh dopustovali na Hrvaškem ali kje v tujini?

Kot je Hojs dejal v oddaji Dobro jutro, je glede poletnih dopustov v tujini optimističen, predvsem iz razloga, da bo do poletja precepljenost tako visoka, da bo dopustovanje mogoče.

»Vprašanje pa je, kakšno bo stanje na Hrvaškem, kjer se trenutno razmere slabšajo. Zapirajo terase in očitno se poskus, da bi v vmesnem času stvari sproščali, ni najbolje iztekel,« dodaja Hojs.

Se pa očitno pripravljajo spremembe za tiste, ki imajo na Hrvaškem ali kje drugje svojo nepremičnino. Že zdaj se lahko nanjo odpravijo za dvanajst ur, če imajo tam kakšen nujen opravek.

Je pa Hojs napovedal, da bi lahko v roku štirinajstih dni uvedli »možnost prehajanja mej za lastnike nepremičnin v tujini ob pogoju negativnega testa na novi koronavirus, kot to velja za delovne migrante«, če se bo epidemiološka situacija v Sloveniji izboljšala.

»Večina ljudi, ki mi piše, mi zagotavlja, da teh izjem ne bi izkoriščali, da bi tam 'žurirali', ampak bi dejansko odšli zgolj na svojo nepremičnino. To bistveno zmanjša možnost, da bi taki ljudje bili prenašalci virusa nazaj v Slovenijo,« zaključuje Hojs.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice