Matura leta 2021 se bo izvedla, vendar z nekaterimi prilagoditvami za dijake.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, predsednik Državne komisije za poklicno izobraževanje Boris Dular ter predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc.

S 4. januarjem nazaj v šole?

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je uvodoma dejala, da se zavzemajo, za ponovno čim hitrejše, varno in postopno odpiranje vseh šol in vrtcev. Vsi potrebni načrti, priporočila in smernice tako na pedagoškem, kot epidemiološkem delu so pripravljeni in posredovani šolam.

»Načrt je, da se s 4. januarjem 2021 v šole najprej vračajo učenci prve triade osnovnih šol, odprejo se zavodi in šole za otroke s posebnimi potrebami ter vrtci za varstvo vseh otrok,« je razkrila.

Temu bi sledili učenci ostalih razredov osnovnih šol in dijaki zaključnih letnikov. 

V tem šolskem letu bo poklicno maturo opravljalo 9.093, splošno pa 6.927 maturantov, kar je 545 več kot lani. Celotna generacija maturantov ima praktično od konca lanskega šolskega leta prilagojene pogoje izobraževanja - le na daljavo.

Matura bo!

Ob zavedanju vseh omejitev in posebnih pogojev za možnost kvalitetne priprave na maturitetne preizkuse so pripravili izvedbene prilagoditve. 

»Matura v šolskem letu 2020/21 bo,« je zaključila ministrica.

Prilagoditve pri vseh predmetih

Marina Tavčar Kranjc, predsednica Državne komisije za splošno maturo pravi, da je v procesu oblikovanja prilagoditev izvedbe mature v teh posebnih okoliščinah sodelovalo skoraj 200 strokovnjakov različnih pedagoških strok.

Pri jezikovnih predmetih - slovenščina, italijanščina in madžarščina bodo prilagoditve tako v pisnem kot ustnem delu. Esej bo prilagojen z naslovom, kar pomeni, da bo ponujena večja odprtost. 

Pri matematiki bodo letos dovolili uporabo računala, prav tako bo za dijake v izpitnih polah na voljo več formul, da bodo lažje reševali naloge. 

Tudi pri tujih jezikih bo na voljo izbira med dvema naslovoma. 

Dijakom bonus točke

Pri ustnem delu mature zmanjšujejo obseg snovi, na katero se morajo dijaki pripraviti, in sicer za 15 odstotkov. Pri praktičnih delih pa bi po potrebi manj obveznih vaj ali nalog. 

»Zaradi slabših pogojev priprav na maturo, odpadlega pouka oziroma pouka na daljavo, bodo dijaki na vseh pisnih izpitih in izpitnih nastopih prejeli bonus 10-odstotnih točk na neuspešno opravljeni del izpita,« je pojasnila Tavčar Kranjčeva.

Desetodstotni bonus bo veljal tudi za poklicno maturo, letos se tudi pri vseh pisnih nalogah zagotovi izbirnost. Pri ustnem delu, ki je v pristojnosti šol, se zmanjša obseg vsebin za 15 odstotkov.

Kot je dejal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, so se za bonus odločili predvsem zato, ker se na ravni države ne da odrediti, da se na maturi določena poglavja ne bi obravnavala. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice