Socialni demokrati so na vlado naslovili odprto pismo, v katerem jo pozivajo, naj nemudoma odpravi policijsko uro. Po njihovem mnenju ta ukrep ne izpolnjuje vseh pogojev testa sorazmernosti.

Kot sta uvodoma v odprtem pismu zapisala poslanka in poslanec Socialnih demokratov ter člana odbora za pravosodje Meira Hot in Predrag Bakovič, mora vsak ukrep, ki posega v ustavno zagotovljene pravice in svoboščine, izpolnjevati strogi test sorazmernosti, kar pomeni, da mora biti ukrep nujen, primeren in sorazmeren. 

»Eden izmed teh pogojev je primernost ukrepa. Ukrep je primeren, če je z njim mogoče doseči zasledovani cilj, v tem primeru zmanjšanje okužbe in s tem zajezitev epidemije,« sta poudarila.

Ob tem sta poslanka in poslanec SD izpostavila, da so številni strokovnjaki in epidemiologi, navsezadnje tudi člani vladne strokovne skupine za covid-19 večkrat javno izpostavili, da dvomijo v učinkovitost ukrepa policijske ure. 

Vlada ni navedla konkretnih podatkov in analiz

Poslanca v odprtem pismu pravita, da vlada ni navedla konkretnih podatkov in analiz, kako nočna druženja vplivajo na širitev okužb, podala je zgolj splošne in pavšalne navedbe. 
 
V odprtem pismu poudarjajo, da Socialni demokrati dvomijo v izpolnjevanje pogoja nujnosti ukrepa, saj so prepričani, da bi bilo cilj mogoče doseči tudi s katerim drugim, milejšim ukrepom. 

Socialni demokrati so tako prepričani, da je ukrep policijske ure potencialno ustavno sporen in da tudi ne prispeva k zmanjševanju okužb, zato pozivajo vlado, da ukrep policijske ure nemudoma odpravi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice