Alexandr Vondra, evropski poslanec iz Češke, je na Twitterju objavil žaljiv zapis, ki je razburil evropske poslance iz Slovenije.

Češki evroposlanec je sporen tvit objavil po sredini nogometni tekmi med Slavio iz Prage in danskim Midtyllandom, na kateri je z rezultatom 4:1 slavil danski klub in se uvrstil v Ligo prvakov. Vondra je namreč krivca za poraz praške ekipe videl v slovenskem sodniku Damirju Skomini, ki je delil pravico na navedeni tekmi.

Ob tem je Slovence označil za oportunistične svinje in kot dokaz navedel ravnanje s turisti, ki prehajajo mejo s Hrvaško. 

Po javnem pritisku se je opravičil, a znova udaril po Skomini

Vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije je češkega kolego pozvalo k opravičilu, evropski poslanec Franc Bogovič pa je včeraj sporočil, da so ga po pritisku vendarle sprejeli.

Vondra se je v pismu opravičil vsem Slovencem pa tudi ostalim prebivalcem Evropske unije in zatrdil, da v celoti in brezpogojno deli prepričanja, ki so jih v protestnem pismu izrazili slovenski evroposlanci, da v Evropi ne sme biti prostora za vojne, šovinizem in sovraštvo.

»Z vso iskrenostjo mi je žal, da nisem mogel ločiti čustev predanega ljubitelja nogometa od racionalnega in odgovornega javnega uslužbenca ter politika, ki drugače skrbi za mirno in prijateljsko sodelovanje med vsemi narodi v Evropski uniji,« je zapisal Vondra, a vendarle v pismu vnovič kritiziral sojenje Damirja Skomine.

»Na žalost mi način vodenja tekme, skupaj z vsemi neprimernimi kretnjami in posmehovanjem, ki jo je vodil nogometni sodnik Damir Skomina, po sami tekmi ni dovolil, da bi se počutil tako. Nogometaši Slavie Praga so z mešanico ogorčenja in solz v očeh zapustili nogometno igrišče. Do danes mi je bilo težko pogoltniti to hudo krivico,« je dodal.

Damir Skomina, ki je Muri nazadnje sodil 3. julija letos, na tekmi v Ljudskem vrtu proti Mariboru, je zelo ujezil češkega evroposlanca.

Pozvan še k izbrisu spornega tvita

Bogovič se je Vondri že zahvalil za odgovor in opravičilo z besedami:

»Tudi sam sem velik ljubitelj nogometa in popolnoma razumem, kako nas lahko čustva občasno preplavijo med tekmo ali po njej. Zdaj mi je odleglo, ko sem prebral, da je to veljalo tudi za vas, ko ste objavili ta sramotni tvit. Na žalost pa je na spletu še vedno prisoten in še naprej pridobiva podporo. Trenutno je 583 ljudi, ki menijo, da so bili vaši nesramni komentarji proti Slovencem dobra ideja. Hvaležen bi bil, če bi lahko tvit izbrisali, prosim. Poleg te tehnične zadeve pa sprejemam vaše prijazno opravičilo in se veselim ponovnega sodelovanja z vami«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice