Spet spremembe pri posedovanju orožja.

Državnemu zboru je Inštitut 8. marec v obravnavo predložil zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, na podlagi slednjega pa se je spremenil tudi zakon o orožju.

Za pridobitev športnega orožja iz kategorije A je izpadlo članstvo v strelskih organizacijah, ki imajo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju obrambe, saj namen teh nevladnih organizacij ni športno udejstvovanje.

Zakon o orožju pa se je dodatno spremenil tudi na pobudo ministrstva za notranje zadeve.

Kakšne so spremembe?

Iz orožja kategorije A, ki ga lahko pridobijo športni strelci, je izvzeto polavtomatsko dolgocevno strelno orožje s centralnim vžigom naboja.

To je strelno orožje, prvotno namenjeno za streljanje z rame, ki se lahko z zložljivim ali teleskopskim kopitom ali kopitom, ki se lahko sname brez uporabe orodja, skrajša na manj kot 60 centimetrov skupne dolžine, ne da bi izgubilo funkcionalnost.

To orožje predstavlja najnevarnejše orožje

Orožje kategorije A se uvršča med prepovedano orožje, a z nekaterimi izjemami.

Civilistom se ne dovoli nakup tega orožja za lastne potrebe

Izjemoma je, na podlagi direktive, športnim strelcem dovoljena nabava in posedovanje polavtomatskega orožja predelanega iz avtomatskega in polavtomatskega orožja s centralnim vžigom naboja z večjim nabojnikom.

Orožna direktiva torej ne dopušča civilistom, da bi kupovali polavtomatsko orožje za svoje potrebe, zato je bila - kot so zapisali na vladi - sprememba člena zakona o orožju v prejšnjem mandatu vlade v nasprotju s tem. 

Starejše novice