Danes so v veljavo stopila nova pravila cestnega prometa. Med drugim je v veljavo stopilo tudi pravilo o zavijanju v desno pri rdeči luči na semaforju. A v praksi bomo na to še morali počakati. 

Številni so se razveselili novih pravil v cestnem prometu, ki med drugim omogoča tudi zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju. A to bo mogoče le na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, in ob pogoju, da je smer prosta. 

Kljub temu da je zakon že v veljavi, pa ne bomo še tako kmalu pri rdeči luči na semaforju zavijali v desno. Treba bo posebej preučiti vsako primerno križišče in šele takrat bo prišlo do sprememb.
 

Na Direkciji RS za infrastrukturo, ki je odgovorna za izvedbo novih pravil so pojasnili, da so upravljavec skoraj šest tisoč kilometrov glavnih in regionalnih cest v Sloveniji. Na prometnem omrežju glavnih in regionalnih cest je evidentiranih 380 semaforiziranih križišč

Vsako križišče bodo posebej obravnavali

Postavitev znakov, ki bodo dovoljevali zavijanje v desno kljub rdeči luči, tako po pojasnilih direkcije ne more biti avtomatično, saj je zagotavljanje varnosti glavna prioriteta. 

Pri urejanju prometa v križiščih treba upoštevati številne dejavnike od števila in hitrosti vozil, preglednosti, predvsem pa prisotnosti ranljivejših skupin, kot so pešci in kolesarji ter osebe z omejeno mobilnostjo. 

Zato se vsako križišče obravnava posebej in posamezna rešitev se lahko implementira šele, ko prestane prometno varnostno presojo, pojasnjujejo na direkciji.

To pomeni, da bo direkcija pristopila k tovrstni ureditvi križišč postopno na podlagi testnih območij, z upoštevanjem prej navedenih dejavnikov.

Sicer pa spomnimo, da so od danes kazni za telefoniranje višje in nižje za hitrost.

Prav tako pa veljajo tudi nova pravila za udeležbo električnih skirojev v cestnem prometu. Vozniki električnih skirojev se morajo tako voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice