Slika je simbolična (foto: Bobo).
Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o RTVS, kot jih je sprejel državni zbor.

Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumih o zakonih o vladi, o Radioteleviziji Slovenija in o dolgotrajni oskrbi.

Volilni odbori štejejo glasovnice, delne neuradne izide pa sproti objavljajo na spletni strani Državne volilne komisije.

Potrditev vseh treh zakonov

Novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija je po delnih neuradnih izidih na današnjem referendumskem odločanju podprlo 62,4 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 37,6 odstotka. 

Glasovanja o uveljavitvi omenjenega zakona se je udeležilo skoraj 40 odstotkov volivcev.

Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi je po delnih neuradnih izidih na današnjem referendumu podprlo 61,9 odstotka volivk in volivcev, proti jih je glasovalo 38,1 odstotka. 

Udeležba na referendumu je bila skoraj 40,2-odstotna.

Spremembe zakona o vladi je na današnjem referendumskem odločanju podprlo 56,3 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 43,7 odstotka, kažejo delni neuradni izidi po večini preštetih glasovnic. 

Glasovanja o uveljavitvi omenjenega zakona se je udeležilo skoraj 40 odstotkov volivcev.

Kršitve volilnega molka

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki je pred današnjimi referendumi začel veljati v soboto, do 19. ure danes prejela 32 obvestil o domnevnih kršitvah.

Inšpektorat za notranje zadeve jih obravnava deset, največ jih je povezanih s spornimi vsebinami na družabnih omrežjih, objavah na televiziji in spletnih medijih.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, so pri 22 obvestilih ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Starejše novice