Slika je simbolična
Testiranje za delavce migrante je možno tudi v Sloveniji, vendar je za potrdilo potrebno plačati.

Avstrijska vlada je izdala odlok, ki določa, da je prehod meje tudi za čezmejne delavce migrante, možen samo z negativnim testom, ki ne sme biti starejši od sedem dni. Odlok začne veljati v sredo, 10. februarja 2021. 

Prav tako se morajo čezmejni delavci enkrat tedensko za prehod meje registrirati na spletnem portalu.
 

Testiranje v Sloveniji plačljivo

Po zadnjih informacijah, ki so jih sporočili iz Sindikata delavcev migrantov Slovenije, se je po novem s hitrimi testi za prehod meje, možno testirati tudi v Sloveniji.

Testna mesta izdajajo potrdila v nemškem ali angleškem jeziku. Delavci si ga lahko natisnejo, dobijo pa ga tudi na testnih mestih.

Testiranje v Sloveniji z izdajo veljavnega potrdila je plačljivo. Cene se gibljejo okrog 25 evrov. Če se želite testirati za prehod meje, pokličite svojo najbližjo zdravstveno ustanovo in jih o tem tudi povprašajte, pravijo v sindikatu. 

Dodajajo še, da če bodo delavci migranti test opravljali v Sloveniji, morajo za veljavnost testa, dobiti poseben obrazec. Brez potrdila slovenski test naj ne bi bil veljaven.

Brezplačno za imetnike nove kartice

Brezplačno testiranje pa je možno v Avstriji testnih mestih, in sicer za tiste, ki imajo novo kartico avstrijskega zdravstvenega zavarovanja E-Card.

Tisti, ki nimajo kartice in niso zavarovani v Avstriji, pa lahko opravijo samoplačniške teste s potrdilom v nekaterih lekarnah v Avstriji.  

Sindikat je sicer v torek o avstrijskem odloku obvestil tudi ministrstvo za zdravje, kjer so že sprožili postopke za vzpostavitev točk za testiranje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice