Od 19. junija do 23. avgusta je pri ponudnikih turističnih namestitev bon delno ali v celoti unovčilo 511.554 upravičencev, kar je 25 odstotkov vseh upravičencev. Unovčenih je bilo za 69,8 milijona evrov bonov.

Povprečna vrednost unovčenega bona znaša 136,43 evra, povprečna starost upravičencev, ki so bone izkoristili, pa 38,4 leta. V več delih je bone uporabilo 79.340 upravičencev, 55.754 upravičencev v povprečni starosti 64,3 leta pa je bon preneslo na družinske člane.

Kot je za pričakovati, je bila največja vrednost bonov unovčena v obalno-kraški statistični regiji, in sicer do 20. avgusta skoraj 21 milijonov evrov. Na drugi strani je bilo najmanj turističnih bonov uveljavljenih v zasavski regiji, ki so ji boni prinesli 26. tisoč evrov. V podravski regiji je bilo unovčenih za skoraj dva milijona turističnih bonov, v pomurski pa za nekaj več kot šest milijonov.

Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Največ bonov unovčenih v Piranu

Po občinah so na prvih treh mestih po vrednosti unovčenih bonov Piran, kjer je bilo izkoriščenih 86.816 bonov, Kranjska Gora s 36.451 boni ter Bohinj s 30.951 boni. Sledijo Izola, Brežice, Moravske Toplice, Podčetrtek, Bled, Koper in Ankaran.

Na Ptuju je bilo do 23. avgusta unovčenih 5.528 turističnih bonov, v Mariboru 3.454, v Murski Soboti pa 1.586.

Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Število in vrednost unovčenih bonov po tipu namestitve

Po tipih namestitvenih obratov medtem pri sprejemanju bonov prednjačijo hoteli. V njih je bilo unovčenih 204.010 turističnih bonov v vrednosti 31,1 milijona evrov. Sledijo apartmaji s 55.186 boni v višini 7,8 milijona evrov in apartmajska naselja z 48.457 boni, vrednih 6,7 milijona evrov. 

Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Najbolj pridni unovčevalci turističnih bonov

Med občinami, katerih prebivalci najbolj pridno unovčujejo turistične bone, prednjačijo Trnovska vas, Selnica ob Dravi ter Šoštanj s 24,8-odstotnim deležem. Le za 0,1-odstotne točke zaostaja Šmartno ob Paki, s 24,7 odstotka, sledijo pa Beltinci in Sveti Andraž v Slovenskih goricah s 24,6-odstotnim deležem.

Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Med Mariborčani najbolj priljubljen Piran

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je predstavilo tudi podatke, kje so največkrat turistične bone unovčili prebivalci Mestne občine Maribor. In sicer je med Mariborčani najbolj priljubljen Piran, sledi Kranjska Gora, Izola, Bohinj, Bled, Brežice in Koper.

Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice