Foto: Bobo
Konstruktivna nezaupnica ni uspela.

Poslanci so danes v državnem zboru na maratonski seji razpravljali o konstruktivni nezaupnici s predlogom za izvolitev prvaka DeSUS Karla Erjavca za predsednika nove vlade. Po več kot desetih urah je sledilo tajno glasovanje, na katerem pa predlog ni dobil zadostne podpore torej 46 glasov, kar je bil sicer pričakovan rezultat.

Kdo iz opozicije ni glasoval zanj?

Za konstruktivno nezaupnico in Erjavca za mandatarja nove vlade je glasovalo 40 poslancev in poslank, sedem glasov je bilo proti, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. To pomeni, da Erjavec ni dobil niti 43 glasov, kolikor jih je najmanj pričakoval in manj kot je bilo podpisanih ob prvi vložitvi konstruktivne nezaupnice v državni zbor. Že na podlagi predhodnih izjav je bilo jasno, da v opoziciji nimajo dovolj glasov in upe vlagajo predvsem v tajno glasovanje. Poslanski skupini NSi in SNS sta sicer napovedali, da glasovnic ne bosta dvignili. 

Burnega dogajanja o nezaupnici, ki se vleče že mesece, je tako naposled konec in vlada Janeza Janše je prestala poskus zamenjave s strani tako imenovana koalicije ustavnega loka. 

Spomnimo, konstruktivno nezaupnico je v državni zbor vložilo enajst poslancev LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SAB, prvotnim desetim se je namreč naknadno pridružil še poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Prvič so jo opozicijske stranke vložile že 15. januarja, takrat z 42 poslanskimi podpisi. A do glasovanja ni prišlo, saj je Erjavec z obrazložitvijo, da iz epidemioloških razlogov ne bi mogli vsi podpisani poslanci glasovati v državnem zboru, soglasje h kandidaturi pozneje umaknil.

Komentarji (1)

Sedemsto ojrov (ni preverjeno)

Karel, zdj pa na zavod kot vsi mi.
Pa na minimalca, ki si ga sam zrihtal.
Čas je, da zagrizeš v sadove lastnega minulega dela. Bo bolj grenak, okusi ga.

Starejše novice