Foto: Bobo
Koalicija ustavnega loka je vložila konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Prav zato nas je zanimalo, koliko bralcev Ptujinfo (ne) podpira Erjavca za morebitnega mandatarja oziroma predsednika nove vlade.

Stranke KUL so v postopek v državni zbor z desetimi podpisi ponovno vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Javne izjave poslancev za zdaj kažejo, da za zamenjavo vlade Janeza Janše nimajo potrebnih 46 glasov, a tajno glasovanje dopušča negotovost. V delu opozicije so glede uspeha optimistični.

Predsednik DeSUS Erjavec je ob napovedi ponovne vložitve konstruktivne nezaupnice dejal, da verjame v njen uspeh, čeprav javne opredelitve poslancev tega ne obetajo.

LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslanskih glasov. Erjavec je minuli teden sporočil, da ga podpirajo tudi štirje poslanci DeSUS, dva se bosta predvidoma podpisala pod predlog nezaupnice. A vsi glasovi te stranke niso tako gotovi, saj od posameznih poslancev neuradno prihajajo različne informacije.

V primeru neuspeha nezaupnice je tako odprto vprašanje sodelovanja DeSUS z vlado, morda tudi s posebnim sporazumom.

Ima koalicija v državnem zboru res večino?

Opoziciji in koaliciji je skupno, da se želita v državnem zboru prešteti. V koaliciji sicer zlasti glede na glasovanja v državnem zboru ocenjujejo, da ima vlada večinsko podporo. V primeru neuspeha nezaupnice pa je možna rekonstrukcija vlade.

Na poslovniške roke bi lahko o nezaupnici poslanci lahko razpravljali in odločali že ta teden, najpozneje pa prihodnjo sredo. Državni zbor namreč po poslovniku o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Ponovna vložitev nezaupnice je prišla manj kot enem mesecu od prve. Prvič so jo LMŠ, SD, Levica, SAB in del DeSUS z 42 poslanskimi podpisi vložile 15. januarja. A do glasovanja ni prišlo, saj je Erjavec z obrazložitvijo, da iz epidemioloških razlogov ne bi mogli vsi podpisani poslanci glasovati v državnem zboru, soglasje h kandidaturi nato umaknil. Erjavec upa, da bodo tokrat lahko glasovali vsi, ki nezaupnico podpirajo.

Rezultati ankete

Zaradi vložitve konstruktivne nezaupnice nas je zanimalo, koliko bralcev Ptujinfo podpira posledično izbiro Karla Erjavca za mandatarja oziroma za predsednika morebitne nove vlade.

V anketi je sodelovalo 1172 udeležencev oziroma bralcev portala Ptujinfo. Pri tem jih je 175 oziroma 14,93 odstotka glasovalo, da podpirajo Erjavca za mandatarja morebitne nove vlade, 976 oziroma 83,28 odstotka jih je glasovalo, da ne podpirajo Erjavca za mandatarja, 21 oziroma 1,79 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (2)

Ali Jansa ... (ni preverjeno)

24ur/novice/slovenija/jansa-naj-bi-se-znesel-nad-pravosodno-ministricoco

Št. Ilj je gla… (ni preverjeno)

ne pa bulana lublana, potopit moćvirnike - zoki - spoki; topove na Trojane !

Starejše novice