O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili notranji minister Aleš Hojs, državni sekretar Simon Zajc, Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma predstavil zadnje podatke o epidemiološkem stanju v Sloveniji. Ob tem so začeli v statistiko testov in pozitivnih uvrščati tudi hitre teste in potrjene primere na podlagi njih.

Množično testiranje se je danes začelo v več slovenskih krajih, interes pa je po Kacinovih besedah velik. Ob tem je pozval k upoštevanju ukrepov med čakanjem v vrsti. Posebej je poudaril, da testirani rezultate prejmejo na mobilni telefon, zato ni potrebe po čakanju na lokaciji.

Stanje v domovih za ostarele

V domovih za ostarele se je včeraj na novo okužilo 166 stanovalcev, aktivno okuženih jih je trenutno 1909. Do sedaj se je v drugem valu okužilo že 9256 stanovalcev domov. Na novo se je okužilo tudi 35 zaposlenih, aktivnih primerov med zaposlenimi pa je trenutno 787. Skupno se je v drugem valu okužilo 3561 zaposlenih v domovih za ostarele. Na novo ozdravljenih pa je od včeraj 219 stanovalcev in 42 zaposlenih.

Ob skupnem seštevku, ki vključuje tudi stanje v posebnih socialno-varstvenih zavodih, se je včeraj na novo okužilo 226 oseb.

Največji porast okužb pri stanovalcih je v:

  • Dom za starejše Sežana - 53
  • DEOS Center starejših Trnovo - 22
  • Dom za starejše Bežigrad - 11
  • Dom Danice Vogrinec Maribor - 13
  • Dom za starejše Ribnica - 10

Policijska ura ostaja tudi v času praznikov

Notranji minister Aleš Hojs je predstavil odlok, ki dopušča gibanje med občinami v času od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure in od 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure. Kot je povedal, bo v tem času možen obisk zasebne narave in dovoljen prehod občinskih meja brez omejitev. 

Hojs je poudaril, da je obisk omejen na šest odraslih oseb in vseh otrok, ki imajo manj kot 15 let, ob tem pa spomnil, da gibanje v nočnem času oziroma tako imenovana policijska ura ostaja tudi čez praznike. Na vprašanje, zakaj tudi tega ukrepa niso odpravili v času praznikov, pa je priznal, da so o tem sicer precej razpravljali, a prišli do drugačne ocene.

»V preteklosti smo bili tudi s strani medijev deležni kritike, da se stvari spreminjajo iz dneva v dan, poleg tega sem prepričan, da bi glede na veliko število tistih, ki tej vladi nagajajo, takšno spremembo mnogi izkoriščali,« je pojasnil notranji minister in dodal, da bi številni v nočnem času stali na javnih površinah in se sklicevali na obisk sorodnikov. Obenem niso želeli zaradi tega dodatno obremenjevati delo policije, redarjev in inšpekcijskih služb.

Notranji minister je za danes popoldne napovedal razpravo o omejitvah na mejah in predlogu, da se vstop v Slovenijo iz Velike Britanije omeji.

Hojs napotil na uradni list

Hojs je ob koncu svoje predstavitve še nekoliko ošvrknil ustavno sodišče, ki je pred nekaj časa vladi naložilo, da mora vse odloke objaviti tudi v uradnem listu. 

»Vse državljane, ki se jim naše razlage oziroma razlage novinarjev ne zdijo dovolj jasne, napotujem na spletno stran uradnega lista,« je dejal in pokazal na listu papirja spletni naslov uradnega lista. 

Poziv h kolektivnim dopustom

V nadaljevanju je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc predstavil odlok, ki določa zaprtje vseh nenujnih trgovin in storitev v obdobju od 24. decembra do vključno 4. januarja 2021.

Industrija se v tem času ne bo zaustavljala, a je Zajc vendarle pozval tudi proizvodna podjetja k kolektivnim dopustom, če je to le mogoče. 

Hitri testi v statistiki in statistika umrlih

Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je obrazložila nov sistem beleženja testov, ki po novem vključuje tudi hitre teste. Ob tem je zagotovila, da se bodo podatki zbirali na način, da ne bo podvajanj in bodo podatki ločeni.

»Danes je prvi dan take analize in lahko poudarim, da smo zaenkrat znotraj tistega števila zabeležili 5763 PCR testov, pozitivnih je bilo 1474, to je nekje 25,6 odstotka. S hitrimi testi pa je bilo opravljenih testiranj 1653 in potrjenih 30 pozitivnih primerov,« je pojasnila in dodala, da je to šele prvi dan in verjetno ni referenčen.

Kje je največ umrlih?

Predstavila je tudi podrobnejšo epidemiološko sliko v Sloveniji in strukturo obolelih ter umrlih. Največ obolelih s covidom-19 je tako v starostni strukturi 85 let in več, posledično je v tej kategoriji tudi največ umrlih. Ob tem pa je moč zaznati rahel upad aktivnih primerov v domovih za ostarele in tudi upad števila umrlih.

Pomurska regija je sicer na vrhu statističnih regij glede umrlih na 100.000 prebivalcev, visok delež pa beležijo še na Koroškem in v Primorsko-notranjski regiji. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice