Foto: Bobo
Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je predstavil paket reformne zakonodaje na področju davčnih razbremenitev za državljane in podjetja.

Vlada v sklopu predlogov sprememb davčne zakonodaje med drugim predlaga postopen dvig splošne dohodninske olajšave, kar po Horvatih besedah pomeni, da bi ob isti bruto plači vsi prejeli višjo neto plačo. »Nekdo, ki dela, v naši državi ne sme biti reven, ampak mora zaslužiti dovolj za dostojno življenje,« je poudaril pomurski poslanec po poročanju STA.

V stranki glede davčne obremenitve posameznika menijo, da država državljanom z davki ne sme jemati od najnižjega letnega razpoložljivega dohodka, ki ga mora imeti enočlansko gospodinjstvo, da ni revno. Ob tem je spomnil, da je za leto 2019 prag tveganja revščine zanašal 8440 evrov, kar na mesečni ravni pomeni 703 evra. »Verjamemo, da zna posameznik z denarjem in finančnimi sredstvi ravnati bolj racionalno kot država. Iz enega evra zna narediti dva,« je dejal.

Za vrhunske kadre in večje zanimanje vlagateljev

Ob tem je opozoril, da številna podjetja že dlje časa opozarjajo, da vrhunskih kadrov enostavno ne morejo ustrezno nagraditi. Svet drvi v peto industrijsko revolucijo, pri čemer bodo ključni dobri razvojni kadri, inženirji, sposobni managerji in strokovnjaki, je prepričan. Kot je dodal, morajo podjetja strokovnjake ustrezno nagraditi in v Slovenijo pritegniti tudi dobre strokovnjake iz tujine. »Sedaj lahko opažamo drugačen trend, ker podjetja vrhunskih strokovnjakov ne morejo nagraditi, ti odhajajo v tujino,« je opozoril.

Vlada je, kot je spomnil, pripravila paket predlogov sprememb petih davčnih zakonov. Predloge novel zakona o davku od dohodka pravnih oseb, zakona o dohodnini, zakona o davku na dodano vrednost, zakona o davčnem postopku in zakona o finančni upravi. »Gre za najbolj resen predlog davčne reforme po reformah nekdanjega finančnega ministra Andreja Bajuka,« je dejal.

Prvi trije zakonski predlogi so po njegovih besedah že koalicijsko usklajeni in so po njegovem mnenju edina pot za uspešen izhod iz epidemije zagon gospodarstva. Horvat pravi, da paket za nekaj let prinaša stabilno in predvidljivo davčno okolje. Kot je izpostavil, bi ravno predvidljivost poslovnega okolja povečala atraktivnost Slovenije za vlagatelje. 

Razbremenitev srednjega sloja in delavcev migrantov

V vladi predlagajo dvig splošne dohodninske olajšave s sedanjih 3500 evrov na 7500 evrov do leta 2025. »To pomeni, da bi ljudje že od začetka naslednjega leta imeli višjo neto plačo. Neto plača v višini 1300 evrov bi se že naslednje leto višala za 22 evrov, leta 2025 pa za 86 evrov mesečno. Na letni ravni to pomeni 1032 evrov več je dejal.

Če bodo predlagane spremembe sprejete, bo po Horvatovih besedah ob nespremenjeni bruto plači čez tri leta izplačilo višje za približno osem odstotkov, leta 2025, ko bodo veljale vse spremembe, pa bo pri povprečni plači posamezniku ostala še ena plača.

Nova Slovenija predloge sprememb, ki razbremenjujejo delo, podpira. »Gre verjetno za največjo razbremenitev dela v zgodovini samostojne Slovenije! Namen je, da se davčnega primeža razbremeni predvsem srednji sloj. Ker kot poslanec prihajam iz Vzhodne Slovenije, Prekmurja, pa mi je pomembno, da s tem postopno rešujemo tudi status delavcev migrantov. Z dvigom splošne dohodninske olajšave njihova bremena postopno in znatno zmanjšujemo,« je še dejal šef poslancev NSi.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice