Foto: Bobo
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so podali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Na konferenci je prvi spregovoril dosedanji uradni govorec Kriznega štaba Republike Slovenije Jelko Kacin, ki je razložil, da je ta prenehal delovati, sam pa je postal sedaj uradni govorec Vlade Republike Slovenije.

Omejitve gibanja na občine ne bo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, da v tem trenutku ne bo zaostrovanja ukrepa glede omejitve gibanja na posamezne občine, saj Slovenci dovolj upoštevajo dosedanje ukrepe in ne prihaja do kršitev. V zadnjih dneh je bilo opravljenih več kot 5000 nadzorov mest, javnih krajev in drugih lokacij zbiranja ljudi s strani policije, ki je zaznala manj kot dva odstotka kršitev. Tudi s strani občanov je bilo prijav policiji le nekaj nad 30, je povedal Hojs.

Notranji minister je pojasnil tudi ukrep, ki določa vzpostavitev kontrolnih točk na meji z Avstrijo. Gre za identičen ukrep tistemu, ki se že izvaja na meji z Italijo, sprejeli pa so ga iz razloga, da Slovenija ne bi postala žep za tiste, ki ne bi morali nadaljevati poti v svoje matične domovine. To je ponazoril s primerom srbskih gradbincev, ki so obtičali v Ljubljani, saj jim je zaradi tovrstne odločitve matične domovine bila onemogočena vrnitev domov.

Na podlagi velike diplomatske akcije treh držav, Slovenije, Hrvaške in Srbije, se bodo ti ujeti delavci lahko vrnili domov v naslednjih dveh dneh s posebnim konvojem. Ob tej priložnosti se je Hojs zahvalil vrhu pravoslavne cerkve, ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in vsem ostalim, ki so tem ljudem pomagali.

Obrazložil je še, da aktivacijo 37 a člena zakona o obrambi ne bodo obravnavali na vladi, dokler ne opravijo predhodnih razgovorov s poslanskimi skupinami.

»Vojske v tem trenutku ne potrebujemo na cestah, ne v Ljubljani in ne na ulicah katerega koli mesta. Potrebujemo pa jo nujno na južni meji,« je poudaril Hojs in dodal, da to predvsem iz tega razloga, ker so se odločili za razporeditev policije, da bo del zmeraj ostal na voljo, v primeru potrebe po nadomestitvi obolelih. 

Notranji minister je povedal še, da je v obdobju od januarja do marca prišlo do 70-odstotnega povečanja nezakonitih prehodov meje v primerjavi z istim obdobjem lani.

»Varovanje južne meje je ena izmed naših prioritet in bo ostala še dlje časa, zato prosim vse poslanske skupine za razmislek ob podpori ukrepa podelitve izrednih pooblastil vojski, saj je potrebno zavarovati slovenske državljane,« je še pozval Hojs.

Hospitaliziranih je 72 zdravstvenih delavcev

Minister za zdravje Tomaž Gantar je predstavil stanje na zdravstvenem področju, kjer si prizadevajo vzpostaviti učinkovito in drugačno organizacijo za zagotovitev večjih zmogljivosti zdravljenja bolnikov s covid-19. 

»Princip sprememb gre v smeri, da želimo bolnišnice povezati na način enotne slovenske bolnišnice. To pomeni, da imamo strokovnjake za celotno področje Slovenije za intenzivno nego in koordinatorje na nivoju vseh bolnišnic, ki morajo delovati kot ena bolnišnica,« je pojasnil Gantar, ki je še dodal da bo za vsako regijo imenovan koordinator.

Zdravstveni minister je predstavil še nekaj aktualnih številk in potrdil, da imamo v Sloveniji trenutno 72 zdravstvenih delavcev, ki so okuženi z novim koronavirusom. Skupno število okužb je do tega trenutka 528, ob tem pa so danes zabeležili tudi novo smrt v Domu starejših občanov v Šmarjah pri Jelšah. Trenutno je v Sloveniji 72 hospitaliziranih oseb zaradi koronavirusa, za bolnike v slovenskih bolnišnicah pa je pripravljenih 539 postelj. Od teh 72 hospitaliziranih jih je 14 na intenzivnih terapijah.

Gantar je v odgovoru na vprašanja potrdil, da je vrh epidemije nemogoče napovedati, glede števila ozdravljenih, pa je povedal, da še ni enotne definicije glede tega, kaj pomeni ozdravitev po bolezni covid-19.

»Če smatramo tiste, ki so odpuščeni iz bolnišnice, je bilo teh nekaj deset. V kolikor pa simptome bolezni še naprej, pa se opravi kontrolno testiranje,« je pojasnil. Minister za zdravje je poudaril še, da se problematika zaščitne opreme rešuje, saj gre za kritičen faktor pri boju z epidemijo. 

Dejal je še, da je uporaba zaščitnih mask smiselna za vse, saj predstavljajo maske določeno vrsto zaščite pri preprečitvi okužbe, do katere lahko pride že v medsebojni komunikaciji.

Prostovoljci bodo reševali pomanjkanje kadra

Kot zadnji je nastopil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, ki je predstavil ukrepe na področju njegovega ministrstva. Ob tem je poudaril, da so v dnevnih stikih z vsemi zavodi, predvsem z domovi za starejše pa tudi s tistimi, ki izvajajo pomoč na domu. Pohvalil je povezovanje domov z lokalnimi skupnostmi in aktivnosti Slovenske filantropije pri zagotovitvi prostovoljcev za pomoč pri oskrbi starejših.

V odgovorih na vprašanja, je pojasnil zmedo glede državnega kritja nadomestil tistih, ki so na čakanju: »Država bo pokrila vse prispevke delavcem zaposlenim in celotno 80-odstotno nadomestilo neto plače.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice