Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj zagotavlja zdravstveno pomoč za približno 140.000 prebivalcev Spodnjega Podravja. Za izgradnjo urgentnega centra si prizadevajo že leta.

Ptujsko bolnišnico zaradi finančne podhranjenosti pestijo številne težave. Zlomljene postelje na hodniku, odpadajoči omet in celo neurejene sanitarije, nam pokaže predstojnik kirurškega oddeka ptujske bolnišnice Borut Kostanjevec. Zaradi težav s kanalizacijo so fekalije pred dnevi stekle vse do operacijskih dvoran. Sledile so odpovedi operacij.

»Konkretno pomeni to, da bolnik, ki se pripravlja in čaka na operacijo mesec, dva, tri, izve na dan operacije, da žal ne bo možno opraviti,« pojasnjuje Kostanjevec.

Težave, ki jih bolnišnica ne bi smela imeti

Težave ima bolnišnica tudi z elektroinštalacijami, številna vrata na ambulantah so dotrajana, čakalnice nabite. Vse to bolniki vse težje prenašajo na svoji koži. Bolnišnica gasi požar za požarom, zdravniki so celo sami pomagali čistiti operacijske dvorane. A rešitve ni. Bolniki se čutijo zapostavljene od države, lokalna skupnost pa mora celo sama denar zbirati za gradnjo urgentnega centra.

Doslej so domačini in lokalna podjetja zbrali že 190 tisočakov, a do cilja - zbrati 600 tisoč evrov za urgentni center - je še daleč. Zbiranje denarja tako še vedno poteka.

»Slišati je, da se v druge bolnišnice vlaga tudi po nekaj deset milijonov evrov, mi na Ptuju pa ne dobimo nič. In to zelo težko razumemo,« dodaja Kostanjevec.

Danes seja sveta zavoda

Sicer pa bo dnes ob 14. uri potekala tudi seja sveta zavoda Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, na kateri bodo med drugim obravnavali program dela in finančni načrt za leto 2017 s sanacijskim načrtom.

Starejše novice