Zdi se, da se v javnosti pojavlja več vprašanj kot odgovorov glede razkuževanja večstanovanjskih stavbah. Na pomanjkljivost odloka opozarjajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Če je vlada kljub dvomu Nacionalnega instituta za javno zdravje v koristnost razkuževanja hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah sprejela tak odlok, naj zagotovi njegovo strokovno izvajanje, vendar ne na stroške etažnih lastnikov, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Veliko potrošnikov te dni Zvezo potrošnikov sprašuje, ali bodo dolžni plačati stroške razkuževanja, za katere jim upravniki niti ne vedo povedati, koliko bodo znašali.

Na Zvezi potrošnikov so prepričani, da je zapovedano razkuževanje splošnih prostorov stavb ukrep za zagotavljanje javnega zdravja, katerega stroške mora kriti država. 

Nejasna vsebina odloka

Na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da mora biti vsak odlok napisan tako, da je njegova vsebina jasna in določna in da je naložene obveznosti v realnosti tudi možno izvajati.

Ker omenjeni odlok določa razkuževanje in ne čiščenje skupnih prostorov, je očitno, da ga ne morejo izvajati osebe brez posebne zaščitne opreme in brez ustreznega izobraževanja, torej ga ne morejo izvajati etažni lastniki niti osebje stanovanjskih upravnikov, čeprav je ta možnost zapisana v odloku. V sedanjih izrednih razmerah tudi ne morejo biti nabava zaščitne opreme in razkužil ter kakovost storitev razkuževanja prepuščeni stihiji trga in iznajdljivosti etažnih lastnikov ali upravnikov, saj so v javnosti ves čas  prisotna opozorila, da razkužil in zaščitnih rokavic in mask  primanjkuje celo v ustanovah, kjer jih nujno rabijo zaradi prisotnosti bolnikov z virusom. 

Razkuževanje naj izvaja pravilno usposobljeno osebje

Zveza potrošnikov Slovenije poziva pristojne, da ponovno razmislijo o primernosti oziroma o uresničljivosti tega odloka in ga ustrezno dopolnijo. Če je razkuževanje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb strokovno utemeljeno, potem naj vlada zagotovi, da ga bo tudi strokovno pravilno izvajalo usposobljeno osebje, ki bo imelo zagotovljeno zaščitno opremo in zadostno količino razkužila za dvakrat dnevno razkuževanje v vseh večstanovanjskih stavbah po vsej državi.

Stroške razkuževanja pa naj nosi država in ne etažni lastniki oziroma stanovalci.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

krmača (nepreverjen)

Razkuževanje stavb ne more bremeniti etažnih lastnikov ?
Osebna higiena je stvar ednine (pranje rok), ne pa skupnosti !!

Starejše novice