Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mestna občina Ptuj bo tudi letos izvedla postopek izbire projektov, ki jih bodo uresničili v letu 2024, model pa ostaja nespremenjen.

Ptujska občina tudi letos nadaljuje manjše investicijske projekte, ki so jih v sklopu participativnega proračuna predlagali in izbrali občani.

V ta namen je v letošnjem proračunu na voljo 175.000 evrov, mestni svet pa je medtem že potrdil nadaljevanje projekta tudi v letu 2024, ko bodo rezervirali enako vsoto.

Prvič leta 2021

Kot poudarjajo na mestni občini, želijo s tem občanom ponuditi priložnost, da sodelujejo in odločajo o tem, katere projekte izvesti v ožjih lokalnih skupnostih, v kateri živijo, ter jim dati možnost, da sami predlagajo projekte, ki bodo izboljšali kakovost življenja v naši občini.

Prvič so postopek participativnega proračuna izpeljali leta 2021 pod geslom Moj predlog za moje mesto. Takrat so občani neposredno odločali o porabi dela proračunskih sredstev in izglasovali 15 projektov, za katere so želeli, da se prednostno izvedejo v sklopu razpoložljivih sredstev na posameznem območju.

Lani so postopek ponovili, občani pa so največ glasov dodelili 12 projektom, ki jih bo občina realizirala letos.

Kaj vse se dela?

Finančno najzahtevnejša bo posodobitev in razširitev obstoječega skate parka v Ljudskem vrtu, ki bo stala 35.000 evrov, 29.000 evrov pa bodo namenili za ureditev športnega parka pri enoti ptujskega vrtca Vijolica, kjer bodo postavili igrala za otroke in košarkarsko igrišče za igranje dvojk.

Še 25.000 evrov bo namenjenih za postavitev betonskih mize za namizni in igranje šaha ter rusko kegljišče in klopi za počitek v športnem parku Grajena, 20.000 evrov pa za motorični park ob večnamenski dvorani v Spuhlji.

Pri Domu krajanov Rogoznica bodo za 15.000 evrov uredili športno-rekreacijski center s pokritim kegljiščem, 12.500 evrov pa bodo odšteli za postavitev hitre polnilnice za električna vozila pri Domu krajanov na Volkmerjevi cesti.

Za organizacijo turnirja v odbojki na mivki so rezervirali 10.000 evrov, za izvedbo predavanj in delavnic, kjer bodo podjetniki delili svoja znanja in izkušnje podjetniško usmerjenim mladim, 5500 evrov, za serijo turnirjev v različnih športnih panogah pa še 7500 evrov. V starem mestnem jedru bodo k obstoječim drevesom v koritih dodali nova, kar bo občino stalo 5500 evrov, 3000 evrov bo stala namestitev defibrilatorja pri Domu krajanov Turnišče, še 2500 pa izvedba delavnice reciklaže tekstila in šiviljski tečaj v Spuhlji.

Nov krog

Mestna občina bo tudi letos izvedla postopek izbire projektov, ki jih bodo uresničili v letu 2024, model pa ostaja nespremenjen.

Sredstva bodo razdelili med štiri območja na podlagi razpršenosti prebivalstva in števila četrtnih skupnosti, vsakemu bo namenjenih 37.500 evrov ter še dodatnih 25.000 evrov za mladinske programe.

Da bi občane kar najbolje seznanili z možnostmi koriščenja tega denarja in postopki, bodo v prvi polovici aprila na vsakem od štirih območij pripravili po eno delavnico, na katerih bo sodelovala županja Nuška Gajšek in predstavniki občinske uprave.

Komisija za vodenje in izvedbo postopka bo nato do 2. junija pregledala prejete predloge in v sodelovanju z občinsko upravo pripravila sezname izvedljivih projektov, o katerih bodo nato občani lahko predčasno glasovali 14. junija, 18. junija pa v vsaki četrtni skupnosti.

Izglasovane projekte bo septembra potrdil mestni svet in jih tudi umestil v proračuna za leto 2024.

Starejše novice