Vir: osebni arhiv Nejca Feguša
Festival Cannes, ki velja za enega najpomembnejših in najbolj prestižnih filmskih festivalov na svetu, je zagotovo sanjska destinacija vsakega filmofila.

Letos se je odvila že 74. edicija festivala, na katerem je najprestižnejšo nagrado, imenovano zlata palma, prejel francosko-belgijski film Titane režiserke Julie Ducournau.

Letošnjega festivala v francoskem obmorskem mestu se je udeležil tudi Nejc Feguš, študent in glavni urednik spletnega portala Filmologija – ambicioznega projekta mlade in zagnane ekipe ljubiteljev filma.

Njihova misija je zagotavljanje zanimive, uporabne in strokovne vsebine na področju filmske umetnosti. 

Ste vedeli, da imajo mladi možnost ogleda filmov na festivalu popolnoma zastonj? Nejc je na festival prišel s pomočjo akreditacije 3 Days in Cannes, ki omogočajo mlajšim udeležbo na festivalu. Z njihovo akreditacijo je mogoč ogled praktično vseh projekcij, le rezervirati jih je treba pravočasno. 

»Za prijavo samo izpolniš podatke in čakaš, da boš sprejet,« je povedal. Filmske projekcije so tako povsem zastonj, za ostale svari, kot so prevoz, prenočišče in hrana, mora poskrbeti vsak sam.

Z Nejcem, ki je v glavnem mestu zvezdnikov in filmskega blišča preživel tri dni, smo se pogovarjali o tem, kakšno doživetje je obisk festivala. Zaupal nam je, kateri film iz festivalskega izbora bi priporočal za ogled in kako je letošnjo izvedbo festivala zaznamoval koronavirus.  

Kakšno doživetje je obisk festivala v Cannesu?

»Doživetje na filmskem festivalu v Cannesu je edinstveno, saj gre za največji filmski festival v Evropi. Festivala se udeleži toliko različnih zvezd, da lahko koga srečaš že zgolj kot mimoidoči. Atmosfera je fantastična, če imaš srečo, se lahko udeležiš izključne premiere določenih filmov, kjer si poleg občinstva ogledajo film tudi celotna igralska zasedba. 

To čast sem mel pri letošnjem drugouvrščenem filmu za zlato palmo Memorio, kjer je bila na projekciji filma glavna zvezda Tilda Swinton

Vir: osebni arhiv Nejca Feguša

Kako je letošnji festival zaznamoval koronavirus? Je organizacija kljub razmeram tekla gladko? 

»Glede na to, kakšna gneča je bila v okolici festivala in v dvoranah, bi skoraj mislili, da gre za svet brez koronavirusa. Omejitve niso bile v tolikšni meri, kot bi jih pričakoval za takšen na nivo festivala.

Koliko je bilo videti, sicer niso imeli večjih težav z organizacijo, a vseeno bi se lahko boljše poskrbelo za upoštevanje omejitev. 

Pred ogledom filma The French Dispatch je bila vrsta za čakanje neverjetno dolga in brez varnostne razdalje. Ko se je dvorana napolnila, niso spustili več gledalcev na ogled filma, kljub temu da so imeli vstopnico.«

»Cepljenje ni bilo obvezno, vendar je bilo zaželeno. V nasprotnem primeru je festival zaznamoval način testiranja, kjer si moral poskrbeti, da si v majhni tubici spravil slino preko določene meje. Po šestih urah prejmeš rezultat in takrat se šele lahko udeležiš projekcije. 

Niso pa vse dvorane zahtevale potrdila o cepljenju ali hitrega testa. Maske smo imeli le ob vstopu in v dvorani, v okolici festivala pa si lahko snel masko. Za upoštevanje razdalje pa je bilo poskrbljeno zelo slabo, saj je večkrat bila takšna gneča, da za to enostavno ni bilo rešitve.«

Vir: osebni arhiv Nejca Feguša

Kateri film iz festivala bi priporočal, da si ga ogledamo? 

»Zanimivih filmov je bilo ogromno, vendar bi od vseh najbolj priporočal Annette, ki je drzni eksperimentalni muzikal režiserja Leona Caraxa. V njem sta v glavni vlogi Adam Driver in Marion Cottilard, ki sta izvrstna v svojih vlogah, še posebej Driver. 

Predvidevam, da bo film vroča roba za številne podelitve nagrad. Drugi film, ki me je najbolj navdušil, je Red Rocket

Vir: osebni arhiv Nejca Feguša

Kateri film je bil po tvojem mnenju največje presenečenje festivala? Te je morda kateri razočaral? 

»Največje presenečenje festivala je zagotovo bil zmagovalec zlate palme Titane. V filmu je toliko bizarnih dogodkov, da smo se vsi spraševali, kako je ta film osvojil glavno nagrado. Na začetku ceremonije je Spike Lee nenamerno povedal, kdo je zmagovalec in dodatno presenetil ter zmedel vse prisotne. 

Največje razočaranje pa je bil novi film slavnega režiserja Wesa Andersona, ki je po mojem mnenju prijeten, a nič posebnega.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice