V prestolnici se te dni mudi možakar, ki zelo dolgo sploh ni vedel, da je postal prava svetovna senazija. To je András Arató ali - kot je bolje poznan skozi številne sličice s šaljivimi in sarkastičnimi napisi - Hide the pain Harold.

Sedeminsedemdesetletnemu Madžaru, poznanemu po svojem »kislem nasmehu«, kot mu András Arató sam reče, se je po upokojitvi ponudila priložnost dela kot model. 

Kmalu zatem ga je cel svet spoznal skozi zdaj že kultno fotografijo, na kateri s skodelico v roki zre v zaslon prenosnega računalnika, že v naslednjem trenutku pa s svojim - zdaj po vsem svetu znanim - nasmehom pogleduje v kamero. 

Od tega trenutka dalje je življenje, kot ga je poznal, postalo preteklost, on kot Hide the pain Harold pa prihodnost in glavna slika mnogih globalnih memov.

Hide the pain Harold ali Božiček?

Na Ljubljanainfo smo se imeli priložnosti za nekaj trenutkov usesti in pokrmljati z Andrásom, ki se zadnje dni zadržuje v prestolnici, na snemanju nove božične kampanje za največji klub žganih pijač na svetu Flaviar.

Arató na pogovor najprej prikoraka direktno s snemanja, v ohlapnih rdečih božičnih hlačah, v katerih s svojimi belimi lasmi in brado za trenutek asociira na pravega Božička.

A se hitro obrne in se preobleče v sproščeno opravo, v kateri pozabimo, da smo v prisotnosti velike globalne zvezde in ne zgolj naključnega prijaznega gospoda, ki bi bil z lahkoto naš dedek.

V uvodu pogovora pove in pri tem ne skriva navdušenja, kako zelo je navdušen nad Ljubljano.

»Veš, nisem prvič tukaj. Ko sem bil še majhen deček, smo z družino dokaj pogosto prihajali sem. Zelo velikokrat smo se odpravili na dopustovanje na Bled ali v Bohinj. Imel sem si čast tudi že ogledati Maribor, Ptuj in Piran. V resnici mi samo še na Triglav ni uspelo priti,« nam šaljivo zaupa Arató.

Dodaja, da je bil sicer nazadnje v Sloveniji pred dolgimi petnajstimi leti, ob priložnosti, ki je dopuščala nekoliko več manevrskega prostora za turistične obiske naših krajev. 

»Večina Madžarov rada pije vino, jaz imam rajši pivo«

V zadnjih dneh se je v prostem času predvsem sprehajal po Ljubljani. No, pa dobro jedel, kot pravi. 

»Včeraj sva se z ženo malo sprehajala po centru. Čez dan sva se odpravila v restavracijo Sokol v starem delu mesta, kjer sva glede na to, da je sezona gob, jedla gobovo juho in tradicionalno krvavico. Vseč nama je bil tudi Sax pub, kjer sva poslušala muziko v živo,« pove Arató s svojim dobro znanim nasmeškom, za katerega težko presodimo, a je rahlo nagajiv ob omembi krvavic ali pa zgolj samo »tipično kisel«.

Da pa ne bi samo klepetali o hrani, smo temo zasukali tudi malo v »bolj resne zadeve.« Preverili smo, kaj počne trenutno v Sloveniji oziroma kako se počuti kot novopečeni ambasador elitnega kluba Flaviar, na kar odgovarja:

»Večina Madžarov rada pije vino, sam se raje zatečem k pivu, ob večerih pa si zelo rad natočim kozarec viskija. Povabilo k sodelovanju si štejem v čast.«

V klubu Flaviar pravijo, da so se za Arata odločili, ker so prepričani, da je zelo topla oseba, ki ima obraz, ki bo ljudi asociral na željo po tem, da dajo svojim sorodnikom, kolegom, bratom ali sestram nekaj v božičnem času. 

In kje bo Hide the pain Harold v božičnem času? Z družino in svojim popoldanskim kozarcem viskija.

Starejše novice