Ameriška revija Pollstar je konec leta 2020 objavila pregled izgube koncertne industrije in znesek je osupljiv.

Koncertna industrija je zaradi pandemije covid-19 po poročilu specializirane revije Pollstar, letos utrpela 30 milijard dolarjev oziroma 24,3 milijarde evrov izgube prihodka.

Poročilo, ki je analiziralo podatke iz leta 2019 in na podlagi let napovedovalo rekordnih 12,2 milijarde dolarjev prihodka samo iz prodanih koncertnih vstopnic, a zdaj zaradi odpovedanih in prestavljenih dogodkov beležijo 9,7 milijarde dolarjev ali 7,9 miljarde evrov izpada.

Ocenjuje se, da so zaradi odpovedanih/prestavljenih koncertov, katerih prihodek se generira tudi »pri sponzorjih, prodaji majčk, restavracijah, hotelih, ponudnikih vstopnic, zavarovalnicah in podobnem« znaša gromozanskih 30 milijard dolarjev.

Začetek leta 2020 je napovedoval odlično sezono

Analize prvega četrtletja so kazale na (še eno) odlično poslovno leto. Top 100 turnej (turnej, za katere se je predvidevalo, da bodo generirale največji promet) so kazale na 10,9-odstotno povečanja bruto prihodka glede na isto obdobje lani, število prodanih vstopnic pa je naraslo za 4,6-odstotno glede na isto četrtletje 2019.

Letošnji padec v Top 100 je tako 77-odstoten, lani je sto najuspešnejših koncertnih izvajalcev prodalo 57,7 milijona vstopnic, letos je ta številka 13,4 milijona in večina nastopov je prestavljenih v prihodnje leto.

Drive-in koncerti od marca naprej znašajo 49 odstotkov vseh izvedenih koncertov v letošnjem letu. Tudi ta številka pove dovolj.

»Po tem ko so številne agencije in promotorji hkrati odpovedali prireditve v marcu, so vsi upali, da bo pandemija trajala nekaj tednov, mesecev ali celo leto. Prestavljeni datumi turnej zdaj visijo v zraku. Medtem, ko države, kot so Tajvan, Avstralija in Nova Zelandija samozavestno načrtujejo dogodke za leto 2021, takšen scenarij za Ameriki še ni nedvoumen,« omenjajo v objavo pri Pollstarju.

Ray Waddell, predsednik skupine Oak View Group, ki izdaja Pollstar vseeno zre v prihodnje leto z optimizmom: »S cepivi, številčnejšim testiranjem, novimi pravili in higienskimi standardi, se industrija srečanj ogreva za vnovični zagon v prihajajočih mesecih. Za nami je izjemno težko leto, koncertna industrija je neproporcionalno trpela izpad dohodka zaradi epidemije. A smo prepričani, da bomo čez eno leto pripovedovali o veliko uspešnejši zgodbi.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice