Foto: Gašper Polanec
V Centru interesnih dejavnosti na Ptuju smo sinoči obiskali prvi drag šov skupine House of Kunt.

»Pridite, ker še nekaj takega niste videli,« nam je na vprašanje, zakaj sploh obiskati drag šov, z velikim nasmehom odgovorila ena od kraljic Trafika Čik Kunt.

House of Kunt je ptujski drag kolektiv, ki primarno deluje v Ljubljani. So največja drag hiša v Sloveniji, med sedmimi člani pa jih kar pet prihaja s Ptuja

Priprave na šov so se začele že ob 17. uri. Pred samim nastopom se morajo kraljice namazati, preobleči in tudi še enkrat zvaditi svojo točko.

»Vsaka se na svoj nastop pripravlja različno. Jaz si najprej izberem glasbo, na kateri bo temeljila točka, nato si ustvarim svojo obleko in lasuljo. Za pripravo imam par tednov, resneje pa začenjam približno dva tedna pred nastopom,« nam je svoje priprave opisala ena izmed kraljic Glupa Pupa.

A priprave pri vseh ne izgledajo enako. Drag kraljica Trafika Čik Kunt pa svoje priprave začne čisto drugače: »Svoje priprave začnemo čisto drugače. Glupa Pupa se pripravlja kak mesec, sama sem pa še včeraj spremenila svoj komad in morala sporočiti, da ga prenesejo na računalnik.«

»Všeč mi je, da drag kraljice niso samo cis moški, ampak je vedno več tudi žensk na tej sceni.«

V zaodrju pa znajo stvari biti na čase kaotične, saj se morajo vse kraljice čim prej preobleci, namazati ličila in obleci v svojo obleko. A same kraljice so se med pripravami šalile in bile zelo sproščene. Opazilo se je, da imajo za sabo že veliko nastopov in komaj čakajo, da se predstavijo.

Mizo v zaodrju so krasili razni pripomočki, različna ličila in drag kraljice, ki so natančno ustvarjale svoj videz. Drag scena se je v zadnjem letu zelo razvila in eden od glavnih faktorjev tega razvoja je definitivno tudi House of Kunt.

Drag mama Iza Kunt nam je povedala, da jim je v velik ponos, da lahko drag sceno širijo po celotni Sloveniji, ne samo po Ljubljani.

»V ponos mi je, da smo House of Kunt zagnali to sceno po Sloveniji. Zadnje tri oziroma štiri leta je ta scena kar stagnirala, čeprav je ta razlog tudi pandemija. Všeč mi je, da drag kraljice niso samo cis moški, ampak je vedno več tudi žensk na tej sceni,« je poudarila Iza Kunt.

Vsak šov je drugačen

Vsak drag šov pa ima tudi svojo skupno temo. A kraljice so nam povedale, da se danes predstavljajo nekako vsaka po svoje.

»Večinoma se ideja za tematiko začne kot nekakšna šala. Zvečer se dobimo, kaj spijemo in se pogovarjamo. Tako se tudi rodijo nove ideje,« nam je povedala Iza Kunt. Priznala nam je, da je v drag sceno stopila dokaj pozno.

»Z dragom sem pričela lani. Hodili smo na Metelkovo, se oblačili in skupaj hodili na šove. Potem me je ta scena začela interesirati. Šla sem na avdicijo v Tiffany in sem bila tam sprejeta, prijavila se za Majsko kraljico in to tudi zmagala. Pred tem pa nisem imela nobene tesne zveze z dragom,« pravi Iza Kunt.

Naj se šov začne

Do 20.30 se je Center interesnih dejavnosti Ptuj že napolnil do maksimalne kapacitete. Ljudje so nestrpno čakali začetek in se zabavali ob glasbi, ki jo je vrtela ena izmed drag kraljic. Šov so naznanili s točko vseh kraljic, ki jo je vodila Iza Kunt, ki je tudi povezovala ves šov. Ljudje so zelo sodelovali in glasno vzklikali ob vsaki napovedi.

Prva je nastopila Glupa Pupa z eksotičnim plesom s pomagačem, ki je bil oblečen v psa. Vsi so glasno ploskali in spodbujali kraljice, kar jim je dajalo še ekstra motivacijo.

Točka, ki bo še posebej ostala v spominu udeležencev, pa je bila točka Agathe Fakk Kunt in Trafike Čik Kunt, ki sta na oder povabili tri naključne udeležence in jih spraševale o njihovem znanju o kvir sceni.

Vsak je imel svoj zvok, ki ga je moral glasno vzklikniti, da je prišel na vrsto. A za vsako napačno vprašanje je udeleženec s posebnim pripomočkom bil tepen po zadnjici.

Ljudje so vse nadaljnje nastope glasno pospremili z vzkliki in drag šov je bil uspešno končan.

Starejše novice