Pred skorajšnjim začetkom novega šolskega leta v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije izpostavljajo stališče, da so modeli in priporočila o izvajanju pouka presplošni in ne odgovarjajo na zahtevna vprašanja.

Že aprila letos je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Ministrstvo za šolstvo pozval, naj sindikat kot visoko reprezentativnega zastopnika interesov in stališč zaposlenih v vrtcih, šolah, dijaških domovih in fakultetah vključi v aktivnosti iskanja najboljših rešitev in oblikovanja prilagoditev v vzgoji in izobraževanju, potrebnih zaradi posledic epidemije, vendar kot opozarjajo, so odgovorni njihov poziv prezrli

»Presenetljivo je, da šolske oblasti ne vidijo oziroma ne želijo prepoznati pomena izkušenj praktikov pri oblikovanju prilagoditev za čim boljše delovanje vzgojno-izobraževalnega sistema. Logična posledica takšnega odnosa je dejstvo, da nas šolske oblasti niso povabile niti k usklajevanju predvidenih organizacijskih modelov in priporočil za izvajanje pouka, ki so bili pred kratkim posredovani šolam in predstavljeni javnosti,« opozarja sindikat.

Odsotnost strokovnih priporočil in pretirana splošnost navodil

Kot izpostavlja Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, sta osnovni slabosti priporočil pred začetkom pouka pretirana splošnost ter izogibanje odgovorom na zahtevna vprašanja

»To je najbolj očitno pri vprašanju izvedbe pouka na daljavo, ki je v primerjavi s spomladanskim izobraževanjem na daljavo bistveno zahtevnejše za izvedbo,« pravijo v sindikatu.

Prav tako poudarjajo, da o načinu organizacije in poteka pouka na daljavo še nekaj dni pred začetkom novega šolskega leta praktično ni mogoče izvedeti ničesar, čeprav gre za ključno vprašanje. Podobno nedorečeno naj bi ostalo še temeljno vprašanje ocenjevanja. 

»Čeprav je splošno prepoznano, da izobraževanje na daljavo povečuje razlike v škodo tistih, ki so v slabšem materialnem in socialnem položaju, odgovorov, kako bomo te učinke nevtralizirali, ni. Izjema je zgolj priporočilo, naj učitelji pri osvajanju znanja in ocenjevanju znanja pri izvajanju pouka na daljavo upoštevajo pogoje, ki jih imajo različni učenci in dijaki,« nadalje pravijo v sindikatu.

Ministrstva za šolstvo ne zanima pojav morebitnih okužb

Pri tem nadaljujejo, da je težava tudi odsotnost strokovnih priporočil za predšolsko vzgojo ter za osnovne šole s prilagojenim programom, pri čemer izpostavljajo tudi težavo obsežnega dodatnega dela, ki ni nikjer ovrednoteno.

»Če bo pouk tekel izključno v šolah, bodo morali učitelji – poleg vseh drugih obveznosti – evalvirati še potek izobraževanja na daljavo v preteklem letu, pripraviti individualne načrte za posamezne učence ... Vse to naj bi bilo postorjeno do sredine septembra,« izpostavljajo v sindikatu. Tako se sprašujejo, kdaj naj bi delavci vse omenjene naloge opravili, poleg že tako ali tako povečanih obremenitev.

Kot pravi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pa Ministrstvo za šolstvo najmanj zanima vrednotenje že omenjenih dodatnih nalog kot tudi možna tveganja za okužbe, ki jim bodo izpostavljeni zaposleni, učenci, dijaki in študentje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Koncajte (nepreverjen)

Vse naj bo po starem saj dobro vidimo da otroci kljub velikemu druženju vse poletje z vsemi niso zbolevali nič bolj kot pač otroci vedno zbolevajo. Ali res želite neizobrazene ovce ki vam bodo slepo sledile. Dovolj je norčevanje iz ljudi. Zakaj ne naredite analize smrti- vsak dan koliko jih je umrlo, vzrok smrti in starost. To bi bilo veliko bolj zanimivo kot da štejemo okužene ki jim razen če so zelo stari ali zelo bolni nič ni. Preveč ljudi še že mesece ukvarja s problemom ki se že dolgo kaže da son ni problem. Upam da ne.bodo zaprli vseh šol če bo nekje en otrok kihnil. Včasih so imeli otroci svečke pod nosom a to ni bil razlog za paniko. Vsi smo bili že kdaj zelo prehlajeni, imeli visoko vročino, sedaj pa nas lovijo kot zajce če le malo posmrkamo in nas testirajo v skafandrih. Medtem pa pomembneži brezskrbno hodijo okoli. Zagotovo bi poskrbeli najprej zase. Ali nam to ne pove vse....

Starejše novice