Začela se je nova sezona oddaje Dora - nedeljski pogovori. V prvi oddaji je nasproti Marjana Dore sedel njegov soimenjak Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame.

Pot Marjana Batagelja se je po študiju geografije in etnologije nadaljevala v učilnici Srednji gozdarski in lesarski šoli, kjer je dve leti učil.

Pomembna komponenta v njegovi mladosti je bil tudi šport. Ukvarjal se je s košarko in balinanjem, postal pa je tudi svetovni podprvak med mladinci. 

»Mene je šport v življenju vse naučil, discipline, odpovedovanja, reda, urnika, cilj mi je dal in to sem potem nekako imel vgrajeno, ker človek, ko je mlad, si izoblikuje neke navade in potem ga te spremljajo ne glede na dejavnosti,« pripoveduje.

Leta 1989 je ustanovil podjetje Batagel & Co., d. o. o., specializirano za prodajo gospodinjskih sesalnikom, likalnikov in parnih čistilnikov ter organizacijski inženiring.  Družba se je pozneje preusmerila v nepremičninske investicije ter leta 2010 postala slabih 75-odstotna lastnica družbe Turizem Kras, ki upravlja s Postojnsko jamo. 

Covid-19 najhujša katastrofa v zgodovini Postojnske jame

»V 200 letih je bila ta Postojnska jama samo med 2. svetovno vojno nekaj dni zaprta, v času osamosvojitvene vojne niti en dan, v času žleda dva dni, ker je bilo prenevarno zaradi dreves, da bi se kdo poškodoval, zdaj smo pa bili zaprti 83 dni,« je zaskrbljen Batagelj.

Leta 1990 je Postojnska jama imela skoraj 900.000 obiskovalcev, naslednje leto pa je zaradi nizkega padca obiska na 180.000, družba šla v stečaj. A letos je situacija veliko slabša. 

»Letos bomo padli iz lanskih 900.000 na 40.000. Se pravi, padec bo še večji, kot je bil pred osamosvojitvijo, s tem da mi pravzaprav ne vemo, kdaj se bo ta agonija covida končala. Prvič se mi v življenju dogaja, da stvari okrog mene niso odvisne od moje aktivnosti.«

Turistični vavčerji so po mnenju Batagelja dober ukrep, a po njegovem mnenju je težava v selektivnosti, saj kot pravi: »Turizem niso samo hoteli.«

»Ti ko greš v neko državo ne greš tja zaradi tega, ker ima dobre hotele, ampak zato, ker ima bogato naravno in kulturno dediščino, ima dobro gastronomijo,« je jasen.

Zato sta po njegovem mnenju podaljšanje turističnih bonov in razširitev uporabe skoraj nujno potrebna za preživetje vseh ponudnikov turističnih doživetij. 

Kljub slabi situaciji pa Batagelj ni črnogled. »V življenju vse pride in gre,« pravi. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice