Slika je simbolična.
Bencin in dizel bosta od jutri dalje nekoliko cenejša. Dizelsko gorivo bo cenejše za dobrih osem centov, neosvinčen motorni bencin pa za slabih 14 centov.

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 13. septembra, do vključno ponedeljka, 26. septembra 2022, znašali 1,683 evra za liter dizelskega goriva in 1,354 evra za liter neosvinčenega motornega bencina.

Dizelsko gorivo bo tako cenejše za dobrih 8 centov, neosvinčen motorni bencin pa za slabih 14 centov glede na preteklo 14-dnevno obdobje.

Na podlagi odločitve, ki jo je v petek sprejela vlada, pa bodo regulirane tudi najvišje dovoljene drobnoprodajne cene kurilnega olja. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja znaša 1,366 evra na liter.

Cene odvisne od gibanja cen naftnih derivatov ter tečaja dolar - evro

Marže trgovce so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter neosvinčenega motornega bencina.

Vlada pa je omejila tudi najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 evra za liter, kar stopi v veljavo v torek, 13. septembra.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa pri tem določa uredba o kategorizaciji državnih cest.

Pri tem pa ministrstvo za gospodarstvo razlaga, da se bosta ceni omenjenih pogonskih goriv tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. 

Starejše novice