Mestni svet Mestne občine Ptuj bo na današnji seji odločil, ali bo Ptuj odstopil od kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Mestna občina Ptuj je marca lani sprejela odločitev, da bo kandidirala za naziv Evropske prestolnice kulture oziroma krajše EPK za leto 2025. Odtlej je bilo v kandidaturo vloženega že veliko truda, časa in denarja.

Februarja letos se je Ptuju uspelo prebiti v drugi krog izbora - skupaj z Novo Gorico, Ljubljano in Piranom. Uvrstitev v ožji izbor pa ni uspela Lendavi in Kranju. Končni imenovanje naj bi izvedli šele prihodnje leto.

Zaradi epidemije koronavirusa pa je nadaljevanje kandidature Ptuja za ta laskavi naziv pod vprašajem.

Čakata nas gospodarska in socialna kriza

V Odboru za splošne zadeve in lokalno samoupravo Mestne občine Ptuj so na prejšnji seji mestnega sveta predlagali, da Ptuj zaradi spremenjenih razmer od kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 odstopi.

Tako se glasi amandma oziroma predlagana sprememba sklepa o kandidaturi: »Mestna občina Ptuj ne nadaljuje s postopkom kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025, saj zaradi bistveno spremenjenih okoliščin, med drugim tudi zaradi sedanjih in pričakovanih nadaljnjih ukrepov za preprečitev širjenja nalezljve bolezni covid-19 ter posledične gospodarske in socialne krize ne bo mogoče zagotoviti sredstev za njeno nadaljevanje in izvedbo.«

Zavrnitev sklepa o kandidaturi bi tudi pomenila začetek aktivnosti za pripravo odstopa kandidature Mestne občine Ptuj za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Seja mestnega sveta Mestne občine Ptuj bo danes, 25. maja, ob 15. uri v sejni sobi Mestne občine Ptuj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice