Slika je simbolična.
Cepljenje proti gripi je lahko opravljeno hkrati s cepljenjem proti covidu-19.

Ta teden poteka razdeljevanje cepiv proti gripi med izvajalce cepljenja, ambulante Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bodo cepljenje proti gripi začele v ponedeljek. 

Cepljenje proti gripi je lahko opravljeno hkrati s cepljenjem proti covidu-19, je na današnji novinarski konferenci o cepljenju proti gripi povedal predstojnik mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonović.

Čeprav v lanskoletni sezoni pri nas ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, je cepljenje proti gripi pomembno in smiselno tudi letos. Stroka cepljenje priporoča vsem prebivalcem, zlasti skupinam z večjim tveganjem za težji potek bolezni.

Predvidevajo, da bo letos več primerov gripe kot lani

Vsako leto za gripo zboli od pet do deset odstotkov ljudi, pri otrocih je delež lahko še nekoliko višji. A lani to ni bilo tako, saj smo po besedah Zorana Simonovića prvič doživeli popolni izostanek sezonskega pojavljanja gripe. Pojavili so se samo posamični primeri, tako da je stroka govorila le o medsezonskem pojavljanju gripe.

Podobno je bilo tudi v ostalih delih sveta, glavni razlog pa so najverjetneje vsi preventivni ukrepi za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. »Ker v letošnji sezoni ne pričakujemo vseh teh ukrepov omejevanja socialnega življenja, lahko predvidevamo, da zna biti letošnja sezona gripe spet drugačna kot lani,« je povedal Simonović. Gripa je pričakovana tudi pri nas, nenazadnje se virus pojavlja v drugih evropskih državah, med drugim so na Hrvaškem laboratorijsko potrdili več kot sto primerov gripe.

Lani, ko je bilo pri nas na voljo okoli 270.000 odmerkov cepiva proti gripi, ga je razmeroma hitro zmanjkalo, zato je letos naročenega več cepiva, skupno 360.000 odmerkov. Cepivo med izvajalce cepljenja razdeljujejo v tem tednu. S cepljenjem lahko začnejo takoj, ko cepivo pridobijo, je povedal Simonović. 

Začetek cepljenja v ponedeljek

Ambulante Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo cepljenje proti gripi začele v ponedeljek, cepljenje pa je tudi letos povsod brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Glede sočasnosti cepljenj proti covidu-19 in proti gripi je Simonović povedal, da je doslej ves čas izvajanja cepljenja proti covidu-19 veljalo, da je potreben oziroma priporočen dvotedenski razmik med cepljenjem proti covidu-19 in katerimkoli drugim cepljenjem.

Pri cepljenju proti gripi pa gre za izjemo in je tudi strokovno potrjeno, da je možno opraviti cepljenje proti gripi in proti covid-19 na isti dan, lahko pa tudi s časovnim razmikom. To je po Simonovićevih besedah pomembno zato, da ne zamikamo izvedbe cepljenj proti gripi ali proti covidu-19, to velja tudi za tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

Po cepljenju proti gripi se zaščita razvije v roku 10 do 14 dni in vsako zamikanje izvedbe cepljenja proti gripi, če bo prišlo do zgodnjega pojava sezone gripe, bi bilo nezaželeno, je še dejal Simonović.

Rizična skupina za težji potek gripe so tudi otroci

Med rizične skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni spadajo starejši od 65 let in kronični bolniki, zato jim cepljenje priporočajo, prav tako med rizične skupine spadajo nosečnice. V zvezi s temi je ginekolog in porodničar Miha Lučovnik povedal, da je v sezoni 2014/2015 bilo pri nas proti gripi cepljenih manj kot sto nosečnic, v sezoni 2019/2020, za katero še ima podatke, jih je bilo že več kot 700. Cepljenje je po njegovih besedah učinkovito in varno tudi v prvem trimesečju nosečnosti.

Rizična skupina za težji potek gripe so tudi otroci, predvsem tisti, mlajši od dveh let. Pediater Denis Baš je opozoril, da lahko obolenje pri otrocih spremljajo tudi vročinski krči in bakterijske okužbe. V sezoni 2019/2020 je bilo pri nas proti gripi cepljenih skupaj 367 otrok, mlajših od dveh let, eno sezono prej je bila številka za polovico manjša.

Infektologinja Daša Stupica z infekcijske klinike pa je med drugim povedala, da je podatkov o tem, kaj bi pomenila hkratna okužba z novim koronavirusom in gripo, malo, je pa sicer glede respiratornih virusov znano, da se praviloma ne pojavljajo sočasno in da se vrhovi okužb praviloma ne prekrivajo.

Starejše novice