Slika je simbolična.
Gripa in okužbe dihal v porastu.

Gripa in akutne okužbe dihal so v porastu. Gripa se pojavlja v vseh zdravstvenih regijah. Še vedno je smiselno cepljenje proti gripi za vse, ki se želijo zaščititi.

V letošnji sezoni se je proti gripi cepilo že 115.722 prebivalcev Slovenije, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Narašča delež pozitivnih na gripo

Skupno število obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstva zaradi akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni je bilo v prvem tednu januarja nizko zaradi praznikov in šolskih počitnic.

Akutnih okužb dihal je bilo več kot v preteklem tednu v starostnih skupinah nad 15 let. Gripi podobne bolezni pa je bilo več predvsem v starostnih skupinah od štiri do 14 let.

Med vzorci, ki jih testirajo v laboratorijih, narašča delež pozitivnih na gripo. Virus influence, ki povzroča gripo, so namreč potrdili v 15,5 odstotka vseh testiranih vzorcev.  

PREBERITE ŠE:

Cepljenje najučinkovitejša zaščita

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je vsakoletno cepljenje, pravijo na nacionalnem inštitutu. To ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. 

Zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.

Pri nekaterih skupinah, kot so starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni … je lahko uspešnost cepljenja manjša, zato je pomembno, da se proti gripi cepijo tudi njihovi družinski člani, saj tako zmanjšajo možnost, da posameznik pride v stik z virusom.

Še posebej pa je cepljenje priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, še poudarjajo na nacionalnem inštitutu.

Cepivo še na voljo

V letošnji sezoni se je s cepivom proti gripi zaščitilo 115.722 prebivalcev Slovenije.

Od tega 2712 starih do 18 let, 33.608 starih od 18 do 64 let in 79. 256 starejših od 65 let. Trenutno krožeči sevi se zaenkrat dobro ujemajo s sevi zajetimi v cepivu.

Cepiva proti gripi so še na voljo.  

Poleg cepljenja je za zaščito proti gripi in ostalim akutnim okužbam dihal priporočljivo upoštevati naslednji pravili:

  • če zbolimo in bi lahko imeli gripo ali drugo okužbo dihal, ostanemo doma,  
  • temeljito in pogosto si umivamo roke, 
  • pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.  

V porastu tudi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom

Intenzivno narašča tudi sezona respiratornega sincicijskega virusa. Medtem ko so v zadnjem tednu lanskega leta okužbo potrdili v šestih odstotkih analiziranih vzorcev, se je ta delež v prvem tednu letošnjega leta povečal na 11 odstotkov.

Respiratorni sincicijski virus je sicer najpogostejši povzročitelj akutnega bronhiolitisa majhnih otrok, pri večjih otrocih in odraslih pa povzroča blažja prehladna obolenja. 

Začetek kroženja zaznamo le, če kužnine dihal testiramo na respiratorni sincicijski virus, saj klinična slika okužbe omenjenim virusom nima značilnega poteka. 

Covid, gripa ali prehlad? 

Delež vzorcev, pozitivnih na covid, je v prvem tednu 2024 sicer padel, a je še vedno visok. 

Pozitivnih je 16 odstotkov testiranih vzorcev. Delež pozitivnih je višji pri vzorcih, odvzetih v bolnišnicah, kažejo podatki nacionalnega inštituta. 

Gotov odgovor na to vprašanje bo sicer podala laboratorijska analiza vzorca. A vendarle obstajajo razlike med simptomi in njihovo pogostnostjo pri posameznih okužbah. 

Več o tem si lahko preberete v spodnji infografiki.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Starejše novice