Slika je simbolična.
Zdravstvo bo v ponedeljek delalo.

Po mnenju Zdravniške zbornice Slovenije je znamenje solidarnosti za določen del družbe, med katere spada tudi zdravstvo, normalna dostopnost do storitev tudi ta ponedeljek, ki je bil sicer razglašen za dela prost dan. 

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je s podpisom odredbe poleg zdravstva delo v ponedeljek določil še za zaposlene pri upravljavcih kritične infrastrukture, v centrih za socialno delo, na področju veterine in v zavarovalništvu.

Kot so pri Zdravniški zbornici Slovenije zapisali v izjavi za javnost:

»Zdravniki smo tukaj za in zaradi pacientov in lahko k dnevu solidarnosti največ prispevamo tako, da lahko pregledamo tudi za ponedeljek naročene paciente in opravimo načrtovane posege.

Za ta korak so se že pred odredbo odločili v številnih zdravstvenih ustanovah, k temu je pozval tudi sindikat Fides in številni zdravniki. Takšna navodila je včeraj zdravstvenim ustanovam nato podalo tudi Ministrstvo za zdravje, s čemer so vsi zavodi dobili zagotovilo, da niso v prekršku in bodo vzpostavljene vse pravne podlage, da so v ponedeljek odprti ter po programu opravijo zdravstvene storitve.«

Pacientom se v zbornici zahvaljujejo za razumevanje in potrpežljivost, če je bilo iz katere od ustanov v preteklih dneh sprva sporočeno, da izvajanje storitev ne bo mogoče.

Kot so zapisali, so ustanove med tem že poskrbele, da so pacienti dobili potrebne informacije o tem, kako bo organizirano delo v ponedeljek.

Starejše novice