Državna sekretarka je pohvalila Slovence za dobro upoštevanje ukrepov za zajezitev koronavirusa, a poziva k spoštovanju ukrepov tudi med prazniki.

»Slovenci smo pridni in smo vestni. Morda nam bo to tokrat pomagalo, da se izvlečemo iz te krize« je na današnji novinarski konferenci vlade o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom Slovence pohvalila državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Tina Bregant. »Slovenci se dobro držimo ukrepov. Upam, da bomo pri teh ukrepih še vztrajali, da bomo obrnili trend okužb,« je še dodala.

Čeprav opažamo v zadnjih dneh naraščanje števila okuženih, Bregantova upa, da gre le za statistično nihanje. A ob tem opozarja, da se bližajo prazniki in lepo vreme in da naj se kljub temu zadržimo doma in ne hodimo na obiske. 

Bregantova je pozvala k čim redkejšim obiskom trgovin in seveda s primernimi higienskimi ukrepi, torej nošenjem maske. »Namesto nošenja rokavic si pred obiskom trgovine raje razkužujmo roke,« je dejala, saj je to bolj higienično, kot rokavice, ki nam ležijo v kotih in predalih avtomobilov. 

Koronavirus ne izbira

Poudarila je še, da novi koronavirus ni izbirčen. Res je, da zbolevajo najbolj starejši, a če hočemo zaščititi najranljivejše, se moramo odpovedati določenim radostim.

Koliko od umrlih se je okužilo v domovih za starejše občane, Bregantova trenutno ni znala povedati. Dejala je, da ima to informacijo Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

Ukrepe bo treba sproščati preudarno

Slovencem se je zahvalil tudi obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin: »Zaradi vseh vas je danes Slovenija ena izmed najbolj uspešnih držav v boju zoper koronavirus, zato si vsi skupaj in vsak posebej zaslužimo en velik hvala.« Ob tem je poudaril, da gre za enega najtežjih tednov v zgodovini naše države: »Epidemija koronavirusa je pokazala, kako soodvisen in ranljiv je naš svet.«

Kot je dodal, bo ukrepe treba sproščati preudarno in v sodelovanju s stroko. Na to epidemijo lahko po mnenju Tonina gledamo tudi kot na priložnost, da postanemo bolj pozorni do soljudi, boljši prijatelji, boljši starši in partnerji, boljši sosedje in znanci. »Sedanjo situacijo lahko sprejemamo kot izziv in v koronavirusu najdemo tudi kaj dobrega. Lahko pa lahko ta čas izkoristimo za premislek o tem, kako krhko je naše življenje in kaj je tisto, kar nam v življenju resnično veliko pomeni,« je razmišljal Tonin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice